عمل بینی می تواند منجر به تغییرات زیادی در صورت چهره فرد شده و از آنجایی که بینی عضو مهمی در زیبایی چهره محسوب می گردد ، نتایج جراحی بینی در ظاهر فرد چشمگیر است. با این حال جهت مشاهده نتیجه نهایی لازم است ورم بینی بعد از عمل به طور کلی از بین برود بنابراین ضروری می باشد که فرد تا مدت زمانی بسته به نوع بینی و مشخصات آن ، صبر نماید تا نتیجه دلخواه پدید آید. رینوپلاستی نوعی جراحی تهاجمی بوده و در طی آن تغییرات زیادی در بافت های بینی صورت می پذیرد و تورم و التهاب در آن جزو عوارض شایع و رایج است. در این مقاله دکتر زهرا عباسی به علل ورم ، راهکارهای کاهش آن و غیره پرداخته شده است.
علت ورم بینی بعد از عمل
یکی از دغدغه های مهم افراد متقاضی عمل بینی این است که ورم به چه دلیل رخ می دهد و چه زمانی از بین می رود تا بتوانند فرم نهایی بینی خود را مشاهده کنند. در پاسخ به این سوال لازم است اشاره کنیم که به دلیل برش های ایجاد شده بر روی بینی ، زخم هایی در بافت ها پدید می آیند و سیستم دفاعی بدن نیز برای کمک رسانی به بافت ها جهت ترمیم و بازیابی ، واکنش هایی نشان می دهد و مایع بینابینی در موضع تولید می نماید. همین مساله به بروز ورم بعد از عمل بینی می انجامد. بطور کلی آسیب ها و تغییرات ایجاد شده به بافت های بینی و تجمع مایع میان بافتی علت اصلی ورم در بینی پس از عمل زیبایی هستند.
برطرف شدن ورم بینی بعد از جراحی چقدر زمان می برد؟
به گفته دکتر زهرا عباسی در حالت کلی تورم ایجاد شده در ناحیه بینی و اطراف آن پس از گذشت دو هفته تا حدودی از بین می رود اما درصدی از آن نیاز به گذشت زمانی طولانی تر دارد که ممکن است تا چند ماه نیز ادامه دار شود. مطالعات حاکی از آن است که ساختار کلی بینی بیمار در تعیین زمان تورم و رفع آن نقش و تاثیری اساسی دارد. این مساله بدین معنا است که بینی های گوشتی به دلیل ویژگی های منحصر بفرد آن ها ، لزوم صبوری بیمار برای دیدن نتیجه نهایی بیشتر از سایر بینی ها مورد اهمیت است. بنابراین نمی توان به طور قطعی اعلام نمود که گذراندن چه مدت زمانی برای رفع این عارضه رایج نیاز است.
انواع ورم بینی
به طور کلی تورم بینی به سه دسته تقسیم بندی می شوند : تورم حاد بینی ، تورم مزمن ، تورم کاذب. به توضیح مختصری از این موارد در این قسمت از مقاله می پردازیم.
- تورم حاد بینی
این نوع از ورم ، در روزهای اول بعد از جراحی به اوج خود می رسد و سپس تا حدود یک ماه رفته رفته از میزان آن کاسته می شود. علت ایجاد آن ضربه ها و اعمال تغییراتی است که در حین پروسیجر به استخوان و غضروف های بینی وارد می شود. در بینی های گوشتی به دلیل بیشتر بودن تغییرات برای فرم دهی ، طول این مدت زمان ممکن است بیشتر از دو ماه شود
- تورم مزمن
مایع میان بافتی موجود در بین بافت پوست و استخوان بینی ، به هدف ترمیم بافت های آسیب دیده تشکیل می شود و به ورم بینی می انجامد. این تورم تا چند ماه پس از عمل باقی می ماند و زمان بیشتری را برای از بین رفتن نیاز دارد.
نکته : تورم یک طرفه بینی معمولا از نوع تورم مزمن است.
- ورم کاذب
این ورم با نام حافظه پوست هم شناخته می شود و بالطبع دوره بهبودی آن طولانی تر است. هر چه بینی بزرگ تر باشد ، شدت این ورم نیز بیشتر می شود.
عوامل موثر بر ورم بینی بعد از عمل
نوع پوست بیمار ، مهارت جراح ، میزان تغییرات مورد نیاز بینی و مراقبت های بعد از جراحی زیبایی بینی 4 عاملی هستند که در ایجاد تورم و شدت آن نقشی اساسی بازی می کنند.
- تورم پوست
واکنش بدن به تغییرات در بافت ها ، موجب افزایش مایع میان بافتی شده و همین امر می تواند منجر به بروز ورم در ناحیه شود. هر چه پوست بینی ضخیم تر باشد ، میزان ورم در ان بیشترمی شود و در مقایسه بینی هایی با پوست نازک ، ورم کمتری قابل مشاهده است.
- مهارت پزشک
اگر جراح بینی در حین عمل ظرافت بیشتری در حین پروسه داشته باشد ، پوست بینی با دقت بیشتری از روی استخوان و غضروف برداشته می شود بنابراین تکنیک و مهارت وی فاکتور مهمی در ایجاد ورم بینی نقش موثری دارد.
- میزان تغییرات مورد نیاز بینی
بدیهی است که هر چه ایرادات بینی بیشتر باشد ، نیاز به اعمال تغییرات نیز بیشتر می شود تا فرم دلخواه پزشک و بیمار میسر شود. تغییرات زیاد منجر به زخم های بیشتر در بافت ها می شود و متعاقب آن تورم نیز بیشتر پدید می آید. این نوع بینی ها نیازمند سپری کردن مدت زمانی طولانی برای دستیابی به فرم ایده آل و بدون ورم هستند.
- مراقبت های بعد از جراحی
کوتاهی کردن در خصوص نکات مراقبتی ارائه شده توسط بهترین دکتر بینی در تهران ، منجر به تشدید ورم بینی می شود. در نتیجه لازم است تا مدت زمان تعیین شده توسط جراح چسب زدن بینی را به طور صحیح انجام شود و همچنین در تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل خود تغییراتی به وجود آورید تا مواد غذایی نامناسب از دایره خوراکی های مصرفی شما حذف شود. به طور مثال نمک می تواند منجر به تورم بیشتر در ناحیه تحت عمل شود بنابراین مصرف نمک و غذاهای نیمه آماده که حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند در این بازه زمانی محدودیت دارد.
ورم بینی های گوشتی چه زمانی از بین می رود؟
همانطور که پیش از این گفته شد ، فاکتورهایی نظیر جنس پوست بیمار و ضخامت آن از اهمیت زیادی در ایجاد تورم برخوردار هستند. از مشخصه های بینی های گوشتی ضخامت بالای پوست آن ها است و در میزان ورم در بینی بعد از جراحی عاملی تعیین کننده محسوب می شود. هر چه پوست ضیخم تر باشد ، خونریزی در ناحیه بافت ها نیز افزایش می یابد و متعاقب آن تورم و کبودی در ناحیه تحت عمل بیشتر می شود و بالطبع دوره بهبودی و نقاهت فرد نیز طولانی تر می شود. زخم ها در جراحی بینی گوشتی در قیاس با سایر بینی ها ، با سرعت کندتری بهبود می یابند.
راهکارهای کاهش ورم بینی
اقداماتی که از سوی بسیاری از پزشکان و متخصصان با هدف کاهش تورم بینی بعد از عمل تایید شده است را در ادامه این مطلب ارائه می دهیم:
- استفاده از کمپرس سرد
در روزهای ابتدایی پس از عمل دکتر زهرا عباسی توصیه می نماید که کمپرس سرد را در فواصل معین بر روی بینی قرار دهید تا کبودی ، التهاب و ورم موضع به طور همزمان به حداقل برسد. استفاده از کمپرس سرد ساده ترین تکنیک برای کاهش تورم بینی بوده که میتوان در خانه نیز از آن بهره برد. توجه داشته باشید در روزهای ابتدایی پوست بینی به شدت آسیب پذیر است بنابراین کمپرس را در حوله یا پارچه ای تمیز بپوشانید و سپس بر روی بینی قرار دهید.
- اجتناب از خم کردن سر
پس از رینوپلاستی ، پزشک توصیه می کند از خم کردن سر خود جدا خودداری نمایید چرا که این کار سبب می شود خون بیشتری به ناحیه وارد شود و ورم بینی افزایش یابد. بنابراین در هنگام مطالعه ، کار با کامپیوتر و غیره سر را به گونه ای نگه دارید تا بیش از حد رو به پایین متمایل نشود. در هنگام استراحت نیز با گذاشتن دو بالش زیر سر ، آن را تا حدودی بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید تا گردش خون به درستی انجام شود.
- استحمام
با وجود اینکه حمام با آب گرم با هدف درمان التهاب و درد موضع از سوی برخی جراحان توصیه می شود ، اما استحمام کردن با آب بسیار داغ سبب می شود بافت های بینی بیشتر از قبل متورم شوند و دوره بهبودی را طولانی تر نمایند ، بنابراین از این اقدام پرهیز نمایید و انجام آن را منوط به دستور پزشک معالج خود نمایید.
- چسب روی بینی و اسپلینت
چسب زدن اصولی و درست بر روی بینی در کاهش ورم بینی اولیه بسیار کمک کننده است. برخی افراد نیز برای بهبود یافتن زخم ها چند روز از اسپلینت استفاده کنند تا فرایند بهبودی در آن ها تسریع شود. دکتر عباسی بهترین پزشک عمل بینی تهران توصیه می کنند در تمام دوره استفاده از چسب و اسپلینت باید آن ها را خشک نگه داشته تا از بروز عفونت در ناحیه زخم های بیرونی جلوگیری شود.
- کاهش فعالیت های بدنی
به پیشنهاد دکتر زهرا عباسی ، در روزهای ابتدایی لازم است از فعالیت هایی که منجر به هجوم خون به ناحیه صورت می شود جدا خودداری نمایید. در حدود یک ماه از بلند کردن اجسام سنگین نیز نیاز است پرهیز شود تا فشاری به ناحیه وارد نشود. با پیاده روی سبک فعالیت های خود را آغاز نمایید تا گردش خون در بدن شما به صورت معمول صورت پذیرد و موجب سرعت بهبودی شما شود.
برای کاهش ورم بینی چه بخوریم ؟
بروز تورم بینی بعد از انجام جراحی به واکنش بدن شما بستگی دارد، به عبارتی دیگر ممکن است برخی از افراد حتی ذره ای ورم یا کبودی را بعد از انجام پروسه مورد نظر تجربه نکنند اما در مقابل عده ای ورم بسیار زیادی را در بینی خود و اطراف چشم های خود مشاهده کنند. پس اگر شما جز آن دسته ای بودید که در اطراف بینی و چشم خود دچار کبودی شدید نترسید و به توصیه های پزشک خود برای کاهش سریع تر ورم بینی گوش دهید.
- عسل برای ورم بینی
عسل ماده بسیار مغزی و سالم است که فواید آن برای همه افراد به اثبات رسیده است و از آنجا که بافت نرمی دارد خوردن آن بعد از عمل هیچ نوع منعی ندارد. اما باید بدانید تا کنون تاثیر این ماده در کاهش تورم بینی به اثبات نرسیده و علم آن را تایید نکرده است. از همین رو ممکن است اصلا تاثیری بر روی ورم بینی نداشته باشد.
- آّب خوردن زیاد
فراموش نکنید که بعد از انجام عمل زیبایی بینی برای هیدراته نگه داشتن بدن و همچنین دفع سموم اضافه باید آب زیادی مصرف کنید. آب خوردن بعد از عمل بینی کمک بسیار زیادی به کاهش ورم بینی خواهد کرد.
- آّب کرفس
با وجود این که مصرف آب کرفس نیز همانند مصرف عسل برای کاهش ورم بینی بعد از جراحی در علم پزشکی رد شده است اما بسیاری از افراد آن را توصیه می کنند. چنانچه حساسیت غذایی خاصی به کرفس ندارید ، نوشیدن آن بعد از عمل هیچ منعی ندارد. شما نیز می توانید از تجربیات دیگران استفاده کنید و برای کاهش تورم و التهاب بینی خود بعد از جراحی آن را میل کنید. البته باز هم تاکید می شود اگر به آن حساسیت ندارید این کار را امتحان کنید.
نتیجه گیری
جلوگیری از ورم بینی امری اجتناب ناپذیر است و بهترین راه در مقابل آن صبر کردن در جهت ناپدید شدن آن است. لازم است انتظارات واقع بینانه ای از عمل داشته باشید و بدانید که ایجاد تورم در بینی یکی از طبیعی ترین عوارض بعد از رینوپلاستی به حساب می آید. در صورتی که مشاهده کردید تورم بینی در حال افزایش است و یا تغییری در ان به وجود نیامده لازم است با پزشک خود مشورت نمایید. برخی پزشکان تزریق کورتون را برای رفع این عارضه در نظر می گیرند اما نیاز به درمان استروئیدی نیازمند گذشت مدت زمانی در حدود یک سال است.
سمت چپ بینی من ورم بیشتری نسبت به راست داره. 4 ماه از عملم گذشته . باید چکار کنم؟
سلام هنوز برای قضاوت زوده… تا یکسال تورم قابل قضاوت نیست ولی اگر واقعا تورم باشه سعی کنید به سمتی که متورم هست نخوابید