عمل بینی یکی از انواع جراحی های پرطرفدار زیبایی به حساب می آید که به منظور رفع ایرادات بینی مانند قوز، بزرگی بینی ، نامتقارن بودن سوراخ ها و در موارد درمانی جهت برطرف کردن نقص های ساختاری بینی که منجر به مشکلات تنفسی می شوند انجام می شود. پس از انجام پروسه نیاز است مراقبت های بعد از جراحی بینی را جدی گرفته و در رعایت دستورالعمل های توصیه شده توسط دکتر ، کوتاهی نشود تا نتیجه ای مطلوب و دلخواه را برای شما به دنبال آورد. همه افرادی که به انجام این عمل مبادرت می نمایند اشتیاق فراوانی به مشاهده نتیجه نهایی داشته اما باید به این نکته توجه نمایید که این پروسه نیاز به گذراندن دوره نقاهتی دارد که بسته به وضعیت سلامتی فرد و نوع بینی او ، لزوم مراقبت ها را ضروری می نماید زیرا رینوپلاستی با اعمال تغییرات بر ساختار و بافت های بینی همراه بوده و ترمیم و بازیابی آن ها نیاز به گذشت زمان و رعایت نکات پس از عمل دارد. در این مقاله از سایت دکتر زهرا عباسی با ما همراه شوید.
مراقبت های بعد از جراحی بینی در دوران نقاهت
مهمترین دوره زمانی پس از عمل زیبایی بینی یک تا دو هفته بعد از عمل بوده و با اینکه فرد می تواند تا حدودی تغییرات بینی خود را مشاهده نماید اما نتیجه نهایی در زیر ورم و التهابات ناشی عمل پنهان شده است و با کاهش و از بین رفتن این عوارض است که فرم اصلی بینی نمایان می شود. در این بازه زمانی آنچه مهم است این است که فرد صبور بوده و تمامی نکات توصیه شده توسط بهترین پزشک جراحی بینی تهران خود را به طور کامل رعایت نماید تا نتیجه ای دلخواه از عمل حاصل گردد. در ادامه این مبحث به نحوه استحمام و خوابیدن پس از عمل اشاره می کنیم که الزام به رعایت آن ها از سوی بخش زیادی از متخصصین و جراحان تاکید شده است.
استحمام بعد از جراحی زیبایی بینی
در اقدامات قبل از عمل بینی لازم است فرد شب قبل از انجام این پروسه ، حمام نماید زیرا برای دو یا سه روز منع انجام آن وجود دارد. در صورتی که فرد در روزهایی ابتدایی استحمام کند به دلیل خیس شدن پانسمان احتمال بروز عفونت در ناحیه و به علت بخار و گرمای حاصل از حمام ، افزایش ورم در بافت های بینی رخ می دهد. پس از گذشت 48 ساعت با توجه به دستور پزشک خود ، می توانید با رعایت مراقبت های بعد از جراحی بینی استحمام نمایید که این موارد عبارتند از :
- از آب نیمه ولرم برای شستشوی بدن خود استفاده کنید تا فضای حمام بخارآلود نشود.
- فشار آب را به گونه ای تنظیم کنید که در هنگام شستن صورت ، فشاری به ناحیه بینی شما وارد نشود.
- مدت زمان حمام کردن خود را طولانی نکنید.
- در هنگام شستشوی موهای خود ، سر را به عقب برده از کسی بخواهید موهای شما را با آب بشوید. با این کار از خیس شدن چسب و گچ روی بینی جلوگیری می شود.
- پس از دوش گرفتن ، صورت و ناحیه تحت عمل را به خوبی با حوله ای تمیز خشک نمایید.
خوابیدن بعد از عمل زیبایی بینی
پس از عمل ، بهتر است برای بازیابی سلامتی و بهبود روند نقاهت ، استراحت کافی داشته باشید. در هنگام استراحت این موارد از مراقبت های بعد از جراحی بینی را رعایت نمایید تا از آسیب به بینی در امان بمانید :
- بهترین حالت جهت خوابیدن ، طاقباز بوده به گونه ای سر از سطح بدن بالاتر قرار بگیرد.
- با گذاشتن دو بالش در زیر سر ، می توان سر را در زاویه ای مناسب قرار داد تا ریسک افزایش ورم و خونریزی از بافت های تحت عمل ، به حداقل ممکن برسد.
- از خوابیدن به طرفین و پهلوها پس از عمل در مدت زمانی در حدود دو هفته بپرهیزید زیرا احتمال گرفتگی بینی افزایش پیدا می کند.
شروع فعالیت های فیزیکی
لازم است پس از بازگشت به منزل به خوبی استراحت نمایید و سطح فعالیت های را به حداقل میزان خود کاهش دهید تا بدن شما دچار افت انرژی نشود. بهتر است یکی از اطرافیان شما را در شب اول همراهی نماید زیرا هر گونه فعالیت می تواند فشاری به صورت شما اعمال نماید که منجر به خونریزی از ناحیه بینی شما شود. فعالیت های فیزیکی منجر به افزایش فشار خون و شدت گرفتن ضربان قلب در شما می شوند و احتمال خونریزی دور از انتظار نمی باشد بنابراین تحرک خود را به بلند شدن از جا برای کارهای ضروری محدود نمایید.
نقش تغذیه در مراقبت های بعد از جراحی بینی
داشتن رژیم غذایی مناسب و سالم می تواند در بهبودی شما تاثیر مستقیمی بگذارد و سپری شدن دوره نقاهت با سهولت بیشتری میسر می شود. وعده های غذایی و میان وعده ها را به گونه برنامه ریزی کنید که سرشار از ویتامین ها و پروتئین ها و سایر منابع غذایی ضروری بدن شما باشد تا قوای جسمی تان تقویت شده و از تحلیل رفتن انرژی شما در روزهای ابتدایی جلوگیری شود. در ادامه این بخش به نکات تغذیه ای بعد از جراحی زیبایی بینی پرداخته ایم :
- لازم است رژیم غذایی حاوی غذاهای نرم و سوپ داشته باشید زیرا جویدن مواد غذایی سخت سبب فشار بر بخیه های بینی می شود.
- جویدن آدامس در هفته اول در مراقبت های بعد از جراحی بینی توصیه نمی شود زیرا حرکات زیاد از حد فک ، بر بینی شما تاثیر می گذارد.
- نوشیدن مایعات فراوان شامل آب و آب میوه ها موجب هیدراته شدن بدن شده و بهبودی را تسریع می نماید.
- غذاهای حاوی فیبر از احتمال مشکلات گوارشی و یبوست جلوگیری می کند. دفع سخت می تواند موجب اعمال فشاری ناخواسته بر روی صورت و بینی شود.
- مواد غذایی که حاوی ویتامین ای هستند مانند هویج و سبزیجات برگ تیره ، بهبودی سریع زخم ها را به دنبال می آورند.
موارد غذایی ممنوعه پس از عمل
در مراقبت های بعد از جراحی بینی غذاهای حاوی ادویه به دلیل حساسیت زا بودن و بالا بردن ریسک عطسه و سرفه توصیه نمی شوند. بنابراین در هفته ابتدایی که بافت های بینی شما همچنان متورم و ملتهب هستند ، توصیه می شود از مصرف مواد غذایی تند و ادویه دار خودداری شود.
- غذاهای با دمای بالا و داغ در هفته ابتدایی ممنوع اند. نوشیدنی ها باید با دمای محیط هم دما باشند. زیرا مایعات داغ می توانند به تحریک سینوس ها بیانجامد که این امر مخاط بینی را افزایش داده و گرفتگی بینی و خونریزی را به دنبال می آورند.
- مصرف نمک را در هفته های ابتدایی محدود و حذف کنید تا التهاب و تورم در ناحیه تحت عمل شدت نگیرد.
- چربی های اشباع که در غذاهای نیمه آماده یا فرآوری شده اند را در روزهای ابتدایی حذف کنید.
- مصرف نوشیدنی های الکلی و کافئین بعد از جراحی زیبایی بینی ، ممنوعت دارد زیرا ریسک بروز التهاب در ناحیه را شدت بخشیده و بهبودی و ترمیم زخم ها به تاخیر می اندازد.
اهمیت مصرف داروها در مراقبت های بعد از جراحی بینی
پس از اتمام عمل و بعد از ویزیت اولیه جراح از شما ، ایشان اقدام به تجویز داروهای برای شما می نمایند که عبارتند از :
- مسکن های ساده نظیر استامینوفن که موجب التیام درد در ناحیه صورت و سردردهای احتمالی می شود. بهتر است این داروها را هر شش ساعت یکبار و پس از صرف وعده غذایی مصرف کنید.
- آنتی بیوتیک ها را با هدف جلوگیری از عفونت در ناحیه تحت عمل ، طبق دستور پزشک و در فواصل زمانی معین شده مصرف نمایید.
- مصرف مکمل های غذایی و یا گیاهی را حتما با مشورت دکتر از سر بگیرید زیرا برخی از این مکمل ها موجب افزایش ورم و خونریزی از ناحیه بینی شما می شوند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در طی دوران نقاهت خود ، تمامی مراقبت های بعد از جراحی بینی یاد شده را رعایت کنید و فقط در صورت مواجه شدن با علائم و نشانه های زیر نیاز است به جراح خود مراجعه نمایید :
- تب بالای 38.5 درجه که نشانه ای عفونت است
- افزایش درد در ناحیه بینی علی رغم مصرف مسکن ها
- شدت گرفتن قرمزی ،کبودی و ورم در ناحیه تحت عمل
- خونریزی بیش از حد از بینی
مراقبت های بعد از جراحی بینی در خصوص فعالیت های ورزشی
توصیه می شود در یک هفته اول در منزل خود به خوبی استراحت کنید و تنها به فعالیت های ساده مانند راه رفتن در مسافت های کوتاه بپردازید تا وضعیت خونرسانی خود را بهبود بخشید و احتمال لخته شدن خون را کاهش دهید. جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد چرا که به مرور زمان می توانید مسافت پیاده روی خود را افزایش دهید. اما همواره به این نکته توجه داشته باشید که به بینی خود فشاری وارد نکنید. حتی از بلند کردن اجسام سنگین نیز خودداری کنید.
در خصوص زمان شروع فعالیت های ورزشی بهتر است با پزشک خود مشورت کنید اما به طور کلی به مدت 4 الی 6 هفته باید از انجام هر نوع فعالیت ورزشی که باعث افزایش ضربان قلب شما می شود اجتناب کنید همچنین از خم شدن و پریدن نیز دوری کنید. چرا که استخوان بینی بعد از گذشت این مدت زمان کوتاه هنوز به طور کامل با وضعیت جدید سازگار نشده است و هر گونه آسیب جزئی می تواند عوارض جدی را به دنبال داشته باشد و نتایج عمل جراحی را به طور کامل از بین ببرد و باعث شود تا شما به عمل ترمیمی بینی نیاز پیدا کنید. انجام ورزش های تماسی مانند والیبال ، بسکتبال ، فوتبال ، کشتی ، بوکس و غیره نیز به مدت حداقل 3 ماه ممنوع خواهد بود.
به طور کلی توصیه می شود برای استراحت دادن به بدن خود و همچنین بازیابی قدرت بدنی و تسریع روند بهبودی از ورزش کردن و فشار آوردن به خود اجتناب کنید. بعد از گذشت یک ماه و ثبات بینی و اتصال بافت ها شما قادر هستید هر نوع فعالیتی که تمایل دارید را انجام دهید. اما باید احتیاط کنید تا ضربه و آسیبی به بینی شما وارد نشود.
سایر مراقبت های بعد از جراحی بینی
- در 24 ساعت اولیه بعد از پروسیجر به طور کامل استراحت کنید تا بدن شما پس از عمل قوای خود را بازیابد سپس می توانید فعالیت های سبک شخصی خود را آغاز نمایید. هر زمان احساس کردید که انرژی شما کاهش یافته ، لازم است آن فعالیت را متوقف کنید.
- در روزهای اول تا زمان بهبودی ، از مسواک هایی که برس های نرمی دارند برای شستشوی دندان های خود استفاده کنید و مسواک زدن را به آرامی انجام دهید.
- استعمال دخانیات نظیر سیگار و قلیان در دو هفته اول اکیدا ممنوع بوده زیرا نیکوتین موجود در آن ها روند ترمیم زخم ها را به تعویق می اندازد.
- از حرکاتی مانند خم شدن جدا بپرهیزید. در هنگام کار با موبایل و مطالعه نیز سعی کنید سرتان رو به پایین متمایل نباشد.
- در مراقبت های بعد از جراحی بینی لازم است از حضور در مکان های پر رفت و آمد خودداری کنید تا ریسک برخورد اتفاقی با بینی به حداقل میزان خود برسد.
- بلند کردن اجسام سنگین موجب فشار آمدن به بینی تازه عمل شده شما می شود بنابراین از این قبیل فعالیت ها خودداری شود.
- از برقراری رابطه جنسی در حدود ده روز اجتناب کنید.
سخن پایانی
لزوم مراقبت های بعد از جراحی بینی همانطور که در مقاله دکتر زهرا عباسی به طور مرتب به آن اشاره شد می تواند در مدت زمان نقاهت شما پس از عمل تاثیر مستقیم بگذارد و کبودی و ورم ناشی از تغییرات در ساختمان بینی را کنترل کند. در نتیجه به تمامی دستورات ارائه شده توسط پزشک خود و موارد آورده شده در این مبحث توجه ویژه ای نمایید تا بتوانید زودتر به فعالیت های روزمره خود بازگردید و نتیجه نهایی فرم بینی خود را زودتر مشاهده کنید.