سکته گوش در اثر شنیدن صدای بلند! + دکتر عباسی

سکته گوش ، ممکن است کمی خنده دار به نظر برسد و باعث شود زمانی که این عبارت را از زبان شخصی دیگر می شنوید با خود بگوید حتما او اشتباه می کند ، مگر می شود گوش هم سکته کند؟ بهتر است بگویم بله زمانی که شما در گوش خود صدای بلندی را ناگهان می شنوید و سپس شنوایی تان کاهش پیدا می کند ، دچار سکته گوش خواهید شد. عموما اشخاصی که به این عارضه دچار می شوند بدین نحو بروز عارضه سکته در گوش را توضیح می دهند. اما چطور ممکن است گوش به یک باره و به صورت تصادفی شنوایی خود را از دست بدهد؟ در این مقاله دکتر زهرا عباسی بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران به توضیح این مسئله پرداخته ایم. این بیماری را افراد با نام ناشنوایی ناگهانی حسی – عصبی نیز می شناسند. می توانیم بگویم علت این نوع نام گذاری علائمی است که در زمان رخ داد این عارضه بروز می کند.

 

سکته گوش + دکتر زهرا عباسی

 

سکته گوش چگونه رخ می دهد؟

در واقع ، کاهش شدید و ناگهانی شنوایی و ناشنوا شدن دو نشانه مهم این بیماری می باشد. عملکرد آن نیز به نحوی است که در یک مدت زمان کوتاه که معمولا 3 روزه است ، فرد حس شنوایی خود را به صورت جزئی یا کامل از دست می دهد. البته طی گذشت این مدت زمان ممکن است برخی از افراد دچار سرگیجه ، وزوز گوش و گوش درد نیز شوند. همانطور که می دانید علائمی مانند سر گیجه ، وزوز گوش و احساس درد در این ناحیه از علائم کیپ شدن گوش بر اثر وکس یا موم گوش نیز خواهد بود. از همین رو بسیاری از افراد این موارد را جدی نمی گیرند و به پزشک مراجعه نمی کند. در حالی که حتی اگر دلیل این انسداد در مجاری گوش نیز همین مسئله باشد نیاز است تا فرد برای درمان و باز کردن انسداد یا سکته گوش به وجود آمده به مطب مراجعه نماید. بهتر است بدانید که جدی نگرفتن این علائم یا به تاخیر انداختن روند درمانی می تواند موجب بروز مشکلات عدیده ای شود. با این مقاله همراه باشید تا با علائم ، راه های درمان ، علت بروز این عارضه آشنا شوید.

چرا باید سریعا بعد از بروز نشانه های سکته گوش به پزشک مراجعه کنیم؟

دانستن علت پافشاری بر روی یک امر باعث می شود افراد سریع تر آن را درک کنند و از موضع دفاع خارج شوند. زمانی که شما بدانید در اثر مراجعه نکردن به مرکز درمانی چه مشکلاتی برایتان رخ می دهد به طور قطع در صورت رخ داد عارضه یا بروز هر گونه نشانه ای به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه می کنید. ناشنوایی ناگهانی حسی – عصبی یک وضعیت اضطراری در بیماران می باشد. از همین رو در صورتی که پروسه درمان در سریع ترین زمان ممکن آغاز نشود ممکن است بازیابی شنوایی از دست رفته رخ ندهد. به بیانی دیگر دو هفته ابتدایی بعد از شروع علائم ، دوران طلایی درمان نامیده می شود. از این رو برای تشخیص ناهنجاری های شنوایی ایجاد شده ، سریعا باید به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران برای درمان سکته گوش مراجعه کنید. در غیر این صورت ممکن اشت ناشنوایی شما به صورت دائمی شود یا به عبارتی شنوایی خود را برای همیشه از دست بدهید.

علت بروز ناشنوایی ناگهانی حسی – عصبی

بهتر است بدانید سکته گوش تنها در میانسالان و افراد مسن بروز نخواهد کرد ، بلکه می تواند در هر فردی با بازه سنی متفاوت رخ دهد. محققان و پزشکان ، عفونت های ویروسی را علت اصلی این اختلال شنوایی عنوان می کنند. عفونت های ویروسی می توانند به اعصاب شنوایی یا گوش داخلی انسان آسیب های جدی برسانند. برای مثال می توانیم به هرپس زوستر و آنفلوانزا اشاره کنیم که ممکن است منجر به کاهش شنوایی ناگهانی شود. این سکته همانطور که گفته شد به طور ناگهانی رخ می دهد و در طی بروز آن فرد شنوایی خود را به طور کامل یا به مقدار بسیار زیادی از دست می دهد. دلیل دیگر رخ داد سکته گوش مسدود شدن عروق می باشد که همانند سکته مغزی بوده و در آن اعصاب شنوایی به دلیل عدم خون رسانی و اکسیژن رسانی آسیب می بینند.

عللی دیگری نیز وجود دارد که می تواند باعث رخ داد این عارضه شود اما اغلب آن ها مانند اختلالات درونی و تومور ها نادر می باشند. در این بیماری اکسیژن کافی به درستی و به میزان کافی به بافت گوش نمی رسد و به مژگ های داخلی گوش صدمه جدی وارد می کند. از جمله مواردی که می تواند به ساختار درونی گوش صدمه و آسیب جدی وارد کند و باعث سکته گوش شود ، می توان به ضربه ناگهانی به گوش ، ضعف یا بروز اختلال در سیستم ایمنی بدن ، شکسته شدن دیوار صوتی و شنیدن صداهای بلند ، ابتلا به بیماری های خود ایمن همانند سندروم کوگان ، وجود تومور در عصب شنوایی ، ابتلا به ویروس هایی مثل اورین ، عوامل هورمونی ، وجود بیماری در گوش داخلی ، مصرف برخی از دارو های اشتباهی مانند آمینوگلیکوزید ها ، عدم ساختاربندی مناسب و طبیعی گوش ، ابتلا به بیماری منییر که نوعی اختلال در گوش داخلی است ، دچار بودن بودن به بیماری لایم که یک بیماری عفونی است که در بیشتر موارد با گزش کنه منتقل می شود و سالخوردگی و غیره اشاره کرد که مراقبت از بدن به جلوگیری از سکته گوش کمک می کند.

 

سکته گوش - دکتر عباسی

 

علائم و نشانه های سکته گوش

این بیماری برخلاف سایر مشکلات گوش ممکن است علائم و نشانه ای نداشته باشد و همانند نامش که ناشنوایی ناگهانی حسی – عصبی است ناگهان و به یک باره رخ دهد. به عنوان مثال این امکان وجود دارد تا شما یک روز از خواب بیدار شوید و دیگر صدای اطراف خود را نشنوید یا زمانی که گوشی تلفن همراه بر روی گوشتان قرار دارد و در حال صحبت کردن با آن هستید دیگر صدایی را نشنوید. این عارضه معمولا با صدای بلند ظاهر می شود ، یعنی یک صدای بلند در گوش شما شنیده می شود و پس از آن شنوایی شما از دست می رود. طبق مطالعات صورت گرفته در این زمینه می توان گفت از هر 100 نفری که به سکته گوش دچار هستند 99 نفر آن ها حداقل ناشنوایی حسی – عصبی را در یکی از گوش های خود تجربه کرده اند.

از جمله علائمی که ممکن است در زمان رخ داد این عارضه مشاهده شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. داشتن مشکلات شنوایی و درک مکالمات به صورت گروهی
  2. شنیدن صداهای مکالمه به صورت خفه و ارام
  3. نشنیدن درست صدا ها در زمان سر و صدای فراوان
  4. سرگیجه
  5. مشکلات تعادلی
  6. وزوز گوش
  7. سر درد
  8. حالت تهوع
  9. سنگین شدن گوش

نکته بسیار مهمی که در این زمینه وجود دارد و باید به آن توجه کنید این است که در صورت رخ داد هر کدام یک از علائم نامبرده شده بهتر است هر چه سریع تر به یک دکتر مجرب و متبحر در زمینه سکته گوش مراجعه نمایید تا از عواقب جانبی آن جلوگیری کنید.

چگونه می توان سکته گوش را تشخیص داده و درمان کرد؟

با وجود اینکه نمی توان علت اصلی رخ داد این عارضه را در برخی از افراد به طور دقیق شناسایی و تشخیص داد اما متخصصین به طور معمول ابتدا در رابطه با سابقه پزشکی و سلامتی شما سوالاتی را بیان می کنند و پس از آن قسمت خارجی گوش را به طور کامل بررسی و معاینه می کنند تا با این کار احتمال وجود بیماری هایی مانند آسیب لاله گوش را رد کنند. این مرحله از پروسه  تشخیص ناشنوایی ناگهانی حسی – عصبی یا سکته گوش بسیار اهمیت دارد و به همین دلیل بهتر است در سخنان خود صادق باشید و همه سوالات را به درستی و کامل پاسخ دهید.

این امکان وجود دارد تا در زمان انجام تست و بررسی پزشک از شما درخواست کند تا زمانی که تنها با یکی از گوشهایتان به صداهای محیط گوش می دهید آن دیگری را با استفاده از یک دستمال تمیز بپوشانید تا چیزی شنیده نشود. همچنین این احتمال وجود دارد تا ایشان متخصص با استفاده از دیاپازون تست های دیگری را بر روی گوش شما انجام دهد. دیاپازون ابزاری است که قادر است لرزش هایی را در گوش ایجاد کند تا بتوان با آن میزان شنوایی را تعیین کرد. او با استفاده از نتایج به دست آمده ، آسیب هایی که در زمان رخ داد سکته گوش به گوش میانی ، پرده گوش و دیگر نواحی مرتبط با آن وارد می شود را ارزیابی می کند.

چنانچه نیاز باشد برای شما تست شنوایی سنجی را تجویز می کنند. این روش ، شنوایی شما را به صورت کامل و دقیق مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. برای انجام این تست متخصص شنوایی سنجی با استفاده از گوشی های مخصوصی گوش های شما و همچنین میزان توانایی شنوایی آن ها را بررسی می کند. روند انجام آن نیز به این صورت است که در زمان تست چندین صدا با ولوم های متفاوت در هر یک از گوش های شما پخش می شود. این کار باعث می شود تا پزشک تشخیص دهد که در چه مرحله ای شنوایی بیمار کم و از بین می رود.  اگر نتایج این تست در هر دو گوش شما در سه آزمایش متوالی کاهش شنوایی 30 دسی بل یا بیشتر از آن را نشان دهد شما به سکته گوش یا ناشنوایی ناگهانی حسی – عصبی دچار شده اید. لازم به ذکر است که در تمامی موارد برای رد کردن تومورهای عصبی-شنوایی MRI از حفره خلفی مغز تجویز می شود.

نحوه درمان سکته گوش

همانطور که گفته شد درمان به موقع این عارضه می تواند شانس بهبودی کامل را برای بیماران افزایش دهد. اما با این وجود باید ابتدا پزشک علت بروز آن را تشخیص دهد تا برای درمان راهکاری مناسب را ارائه دهد. خوشبختانه در صورتی که نشانه ها به موقع تشخیص داده شوند و بیمار برای درمان آن سریعا اقدام نماید این بیماری درمان دارد و معمولا پزشکان برای آن مصرف برخی از دارو ها را تجویز می کنند. دارو های استروئیدی یکی از رایج ترین روش های درمانی سکته گوش هستند که می توانند تورم و التهاب را کاهش دهند. این نوع دارو ها در افرادی که به بیماری های خود ایمن مانند سندروم کوگان مبتلا هستند نیز موثر می باشد. در صورتی که علت ایجاد این عارضه عفونت گوش باشد ، ایشان برای از بین بردن آن آنتی بیوتیک های مخصوصی را تجویز می نماید.

در موارد بسیار نادر نیز این امکان وجود دارد تا سکته گوش درمان نشود و دکتر برای بازگرداندن شنوایی فرد کاشت حلزون را پیشنهاد دهد. بسیاری از بیماران پس از دست دادن شنوایی خود اقدام به خوددرمانی با استفاده از قطره های گیاهی ، استفاده از حوله گرم ، قرار دادن سیر ، مصرف برخی از دارو ها می کنند اما بهتر است در چنین شرایطی نشانه ها را جدی بگیرید ، از خوددرمانی اجتناب نمایید و سریعا به یک پزشک مجرب برای شروع پروسه درمان اقدام نمایید. بهتر است بدانید اگر سیر یا هر نوع جسم خارجی به مجاری گوش وارد شود می تواند آسیب جدی تر ، جبران ناپذیر و همچنین هزینه بر تر وارد کند. همچنین این احتمال وجود دارد تا علاوه بر بیماری نوعی عفونت شیمیایی نیز به بیماری فرد اضافه گردد. از همین رو افت ناگهانی شنوایی جزو موارد اورژانسی می باشد و باید به خاطر آن به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران مراجعه کنید.

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
الهام حبیبی

سلام ممکنه سکته گوش ممکنه آدم رو ناشنوا کنه؟

drabasi14

سلام. بله ممکنه. ولی در 75 درصد موارد یا به صورت کامل یا نسبی برگشت پذیر هست

اینستاگرام دکتر زهرا عباسی