[fusion_builder_container type=”flex” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true”][fusion_text]
پوست مجاری بیرونی گوش از فولیکول های مو و غدد تعریق تشکیل شده است که این ناحیه باعث ترشح ماده ای به نام وکس یا سرون می شود. سرومن می تواند از اجزای داخلی گوش در برابر باکتری ها و مواد خارجی همانند گرد و غبار محافظت نماید. همچنین در صورت ورود اجسامی مانند گوش پاک کن یا دیگر اجسام خارجی تا حد امکان از وارد شدن آسیب به این عضو مهم جلوگیری کند و مانع از رسیدن عفونت به پرده گوش شود. در شرایط طبیعی سرومن اضافی راه خود را از کانال پیدا کرده و تخلیه می شود که با این کار مجرای گوش باز خواهد شد. اما در صورتی که این ترشحات بیش از اندازه باشند ، باعث به وجود آمدن جرم گوش خواهند شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و پی بردن به مزایای وجود جرم در گوش توصیه می کنیم این مقاله را از دکتر زهرا عباسی بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی تهران تا انتها مطالعه نمایید.
ترشح بیش از اندازه وکس می تواند موجب انسداد کانال گوش و در نهایت افت شنوایی را به دنبال داشته باشد. زمانی که افراد خود قصد داشته باشند جرم درون گوش خود را تخلیه و خارج کنند ، به دلیل نداشتن آگاهی کافی از روش صحیح و درست آن باعث انسداد مجاری گوش خواهند شد و حتی می توانند مشکلات عدیده ای را برای گوش به وجود آورند. به بیانی ساده تر جرم گوش توسط بدن برای محافظت از گوش ساخته می شود. با وجود این جرم گرد و غبار و حشرات ریز قادر به وارد شدن به داخل مجاری گوش و ایجاد آسیب نیستند. اگر تا کنون فکر می کردید که جرم موجود گوش ماده ای مضر می باشد سخت در اشتباه بودید.
تجمع جرم در گوش یعنی چی؟
جرم گوش زمانی خود را نشان می دهد که در مجاری گوش به حدی رسوب کند که علائمی از خود نشان دهد و باعث شود که شما فکر کنید یک چیزی سر جای خود قرار ندارد و درست کار نمی کند. البته باید این نکته را نیز به یاد داشته باشید که اکثر مردم ممکن است هرگز در طول عمر خود نیازی به تمیز کردن گوش های خود نداشته باشند. گوش ها به گونه ای طراحی شده اند که به خودی خود بدون دخالت انسان تمیز می شوند. تجمع و انسداد موم گوش در اکثر موارد در زمانی اتفاق می افتد که افراد وسایلی مانند سواب پنبه یا سنجاق برای تمیز کردن داخل گوش خود استفاده می کنند.
به عبارتی دیگر تلاش برای تمیز کردن گوش عامل اصلی به وجود آمدن و تجمع جرم گوش می باشد. استفاده از این وسایل نه تنها جرم را به داخل گوش ها می برد بلکه می تواند باعث آسیب رسیدن به گوش شود. رنگ جرم درون گوش متغییر است و احتمال دارد از زرد روشن تا قهوه ای تیره در هر شخصی متغییر باشد. هر چه رنگ وکس گوش تیره تر باشد ، به این معنی است که احتمال بسته شدن مجرای گوش بیشتر است. البته این را نیز به یاد داشته باشید که رنگ جرم کانال گوش ارتباطی به میزان گرفتگی این مجرا ندارد.
علائم جرم گوش
در ابتدا جرم درون گوش های ما انسان ها بسیار کم می باشد. احتمالا بیمار علامت خاصی را در این زمان تجربه نخواهد کرد. اما با افزایش حجم تولید شده آن علائم به مرور زمان خود را نشان خواهند داد. این علائم می توانند شامل سرگیجه ، خارش گوش ، افزایش ترشحات مجاری گوش ، افت شدید یا نسبی شنوایی ، احساس وزوز در گوش ، درد و تورم گوش در صورت به وجود آمدن عفونت به دلیل وجود اجرام مسدود شده در گوش باشند. البته لازم به ذکر است که موارد گفته شده ممکن است علت های دیگری به جز وجود جرم در گوش نیز داشته باشند. از همین رو لازم است تا به محض مشاهده آن ها به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران مراجعه کنید و تشخیص علت رخ داد این عارضه را به او بسپارید. لازم به ذکر است که بیماران در صورت استفاده از دارو های ضد انعقاد خون همانند آسپرین ، وافارین و هپارین باید با پزشک خود در این زمینه صحبت نمایند.
به طور کلی جرم گوش ماده ای است که آب را دوست دارد. از همین رو ممکن است بسیاری از بیماران بعد از حمام کردن یا شناکردن علائمی مانند افت شنوایی و گرفتگی گوش را تجربه کنند. در چنین شرایطی این افراد نیاز به شستشوی گوش و تخلیه جرم را دارند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در بیشتر مواقع جرم های قدیمی گوش با حرکات فک مانند جویدن از مجاری گوش انتقال پیدا می کنند در حالی که پوست گوش های شما از داخل به سمت بیرون رشد می کند. زمانی که به بیرون از گوش می رسد پوسته پوسته می شود. همچنین جالب است که بدانید این جرم ها در قسمت بیرونی مجاری گوش تولید می شوند در عمق گوش ! این ماده از سلول های مرده سطح پوست و مو تشکیل شده است که با ترشحات دو غده متفاوت ترکیب می شود و جرم را به وجود می اورد.
جرم گوش ، موم نمی باشد !!
بهتر از اینجا شروع کنیم که به طور معمول موم گوش خشک شده و همراه با گرد و غبار یا زباله های که به هر طریقی وارد گوش می شوند به دام افتاده اند و از گوش خارج می شوند. گوش همه افراد موم تولید می کند اما نکته ای که این زمینه وجود دارد این است که اندازه ، مقدار و نوع آن ها نیز همانند رنگ مو ها ، قند انسان ها و چهره به ژنتیک مربوط می باشد. خروج جرم از گوش هایی که مجرای کوچک تر و شکل عجیب تری دارند به نسبت گوش های عادی سخت تر خواهد بود که این موضوع می تواند در نهایت باعث تجمع پیدا کردن بیشتر و غیر طبیعی موم ها شود.
در واقع باید بگویم که داشتن جرم گوش به قدری طبیعی است که یک گوش بیش از حد تمیز می تواند نشان دهنده ناسالم بودن آن باشد. زیرا زمانی که فرد سعی می کند گوش خود را با استفاده از وسایل خارجی مانند وارد کردن انگشت یا شیء کوچکی آن را تمیز کند خطر فشار دادن جرم و عقب تر بردن آن نیز وجود دارد. جایی که جرم می تواند بسیار سفت شده و حتی شنوایی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و مشکل ساز گردد.
اغلب ما انسان ها بر این باور هستیم که جنس و بافت جرم ، از نوع موم می باشد. در حالی که این باور نیز همانند تصوری که در رابطه با وجود جرم در گوش وجود داشت اشتباه است. جرم های گوش به دلیل بافت موم مانند و چسبنده ای که دارند موم نامیده می شوند. اما در واقع جرم گوش یک موم نمی باشد. برای تعریف دقیق تر این ماده در گوش می توانیم این گونه توضیح دهیم که جرم مجموعی از دوز مناسبی از سبوم یا ترشح بدن که بیشتر از چربی تشکیل شده است ، سلول های پوست ، عرق و کثیفی های موجود در این ناحیه می باشد.
احتمال تجمع جرم در کدام افراد بیشتر می باشد!
همانطور که بیان کردیم ، جرم گوش در تمامی افراد وجود دارد اما اینکه این جرم ها در این عضو تجمع پیدا کنند در برخی از افراد شایع تر می باشد. افرادی که در دسته های زیر قرار دارند احتمال اینکه به تجمع جرم در گوش دچار شوند بسیار زیاد است.
- افرادی که از سمعک ، گوش گیر یا ایرپاد استفاده می کنند.
- کسانی که در گوش هایشان مو های زیادی دارند.
- اشخاصی که به بیماری های پوستی خاصی دچار هستند.
- افرادی که برای تمیز کردن گوش های خود از سواب پنبه یا دیگر وسایل خارجی استفاده می کنند.
- افراد مسن یا کسانی که دچار ناتوانایی های رشدی هستند بیشترین احتمال وقوع تجمع جرم گوش را دارند.
- کسانی که مجاری گوش آن ها به گونه ای است که در حذف طبیعی جرم اختلال ایجاد می کند.
- فردی که به بیماری پوستی مبتلا است روی پوست سر یا اطراف گوشش تاثیر می گذارد.
- اشخاصی که دارای التهابات مجاری گوش هستند یا به اوتیت خارجی یا گوش شناگر دچار هستند احتمال اینکه به تجمع جرم دچار شوند زیاد است.
بروز عفونت گوش و چسبندگی جرم گوش می تواند موجب افزایش تن صدای شما شده و مشکلات متعددی را برای شما به وجود آورد. از همین رو ممکن است با صدای خیلی بلند صحبت کنید. جرم انباشته شده می تواند عصب واگ را نیز تحت تاثیر قرار داده و فشار زیادی را به آن وارد کند و در نهایت نیز موجب ایجاد سرفه انعکاسی مزمن شود و در نهایت منجر به اسپاسم پرده گوش شود. در چنین مواردی نتیجه نیز مشخص بوده و فرد دچار زنگ زدن گوش یا احساس صدای وزوز می شود.
ممکن است برایتان جالب باشد که بدانید طبق دستورالعمل های علمی که توسط انجمن پزشکان آمریکایی منتشر شده است ، سطح PH جرم گوش در افرادی که به قند خون یا دیابت دچار هستند دارای خاصیت اسیدی کمتر می باشد. که این مسئله باعث می شود گوش آن ها در برابر میکروب ها محافظت کمتری داشته باشند که این به این معنی است که افرادی که به دیابت دچار هستند باید از گوش های خود مراقبت بیشتری کنند زیرا آن ها در معرض خطر ابتلا به عفونت گوش هستند. بعد از جراحی گوش نیز ممکن است شما شاهد کمی جرم در گوش ها و زخم ها باشید ،که کاملا طبیعی است و به خاطر تغییرات اعمال شده به وجود می آید ، اما باید به یاد داشته باشید از دست زدن به گوش خود تا زمان بهبودی کامل باید خودداری کنید.
علت بروز مشکل جرم گوش
همانطور که در ابتدای مقاله نیز در رابطه با آن صحبت کردیم ، موم گوش و مو های ریز داخل آن از این عضو مهم و حساس در برابر ورود گرد و غبار و سایر ذرات خارجی که می توانند به ساختار اصلی گوش صدمه ای جدی وارد کنند محافظت نماید. در اغلب افراد مقدار کمی از جرم راه خود را به سمت بیرون پیدا می کند و به راحتی از گوش خارج می شود و در نهایت موم جدید جایگزین آن می گردد اما اگر این موم ها به مقدار بسیار زیادی تولید شوند یا به درستی از گوش خارج نشوند می توانند مشکلاتی را برای افراد به وجود آورند. علاوه بر آن نیز استفاد از وسایل خارجی برای خارج کردن جرم گوش می تواند باعث انسداد مجاری گوش و به وجود آمدن مشکلات زیاد شود.
این کار به جای اینکه باعث خارج شدن جرم شود می تواند آن ها را به قسمت های عمیق تر ببرد و به گوش فشار وارد کند. به خاطر داشته باشید که پوست مجرای گوش بسیار حساس و آسیب پذیر می باشد و از همین رو به راحتی صدمه می بیند. پس هیج نوع وسیله ای را نباید وارد آن کرد. همچنین این نکته را به یاد داشته باشید که کانال گوش نباید هیچ گاه به طور از جرم گوش کامل تمیز شوند اما اگر این ترشحات به حدی زیاد شوند که در نهایت عوارض و مشکلاتی را پدید آورند نیاز است تا با استفاده از روش های مناسبی که بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران ارائه می دهد ، تمیز شوند. یکی از راه های تمیز کردن آن شستشوی گوش است که باید تحت نظر پزشک انجام گیرد.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
خانم دکتر شستشوی گوش ضرر داره و گوش بهش عادت می کنه؟
سلام خیر ضرری نداره ولی فقط در صورت نیاز باید انجام بشه