کلستاتوم گوش

آیا تاکنون در گوشتان احساس وزوز کرده اید و همراه آن شاهد علائمی مانند تضعیف شنوایی ، احساس پر شدگی یا خروج ترشحاتی بد بو بوده اید ؟ اگر این علائم و نشانه ها را در خود مشاهده کردید ما به شما پیشنهاد می کنیم تا به یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید چرا که این علائم نشانه وجود یک بیماری مهم در بدن شما به نام کیست گوش یا کلستاتوم گوش می باشد. آیا با این بیماری آشنا هستید ؟ آیا نشانه های آن تنها به همین چند مورد ختم می شود؟ چه عواملی باعث می شود تا کلستاتوم بروز پیدا کند؟ درمان این بیماری چیست ؟ برای یافتن پاسخ تمامی این سوالات توصیه می شود تا انتهای این مقاله دکتر زهرا عباسی بهترین متخصص گوش و حلق و بینمی در تهران با ما همراه باشید.

 

کلستاتوم گوش - دکتر زهرا عباسی

 

کلستاتوم گوش چیست؟

افراد بسیار کمی در این رابطه اطلاعات کافی دارند ، حتی برخی از افراد با علائم و نشانه های این بیماری آشنا نیستند و پس از شندین اسم آن از زبان متخصص گوش و حلق و بینی خود برای آشنایی با این بیماری و یافتن اطلاعات کامل در رابطه با اینکه آیا قابل درمان است یا خیر در گوگل جستجو می کنند. به منظور آشنایی بیشتر با این بیماری لازم دانستیم تا در ابتدا توضیحاتی جامع و مفید در رابطه با این مشکل بیان کنیم. منظور از کیست گوش که با نام های دیگری مانند کلستاتوم یا توده گوش نیز شناخته می شود ، رشد غیر طبیعی و غیر سرطانی پوست این ناحیه می باشد که می تواند در داخل گوش و پشت پرده گوش به وجود آید. البته لازم به ذکر است که بیماری کلستاتوم گوش گاها می تواند به صورت مادرزادی در برخی از افراد شروع به رشد کند ، اما در اغلب بیماران بعد از بروز عفونت گوش پدید می آید. علت نام گذاری این اختلال نیز جمع شدن پوست و سلول های مرده بر روی یک دیگر و ایجاد یک بافت کیسه مانند می باشد. به مرور زمان ، هنگامی که سلول های مرده بر روی یک دیگر انباشته می شوند توده ایجاد شده نیز بزرگ تر خواهد شد که قادر است استخوانچه های گوش میانی را تحت تاثیر قرار دهد و در نهایت موجب بروز آسیب های جدی تر شود. نتیجه بروز این مشکل نیز کاهش شنوایی ، تعادل و عملکرد ماهیچه های صورت می باشد.

آشنایی با انواع کلستاتوم گوش

انواع کیست گوش با توجه به دلیلی که باعث بروز آن می شود به دو دسته مادرزادی و اکتسابی تقسیم می شود که هر کدام از انواع ان دارای پروسه درمان متفاوتی است و بهترین دکتر گوش و حلق و بینی تهران برای ارائه بهترین روش درمانی نیاز به تشخیص نوع توده های گوش دارد.

  • کیست های مادرزادی

این نوع مشکل معمولا بسیار نادر می باشد. با این وجود یک ناهنجاری رشدی و ژنتیکی محسوب می گردد که به این معنی است که کلستاتوم گوش در صورتی که در زمان رشد جنین ، بخش مرتبط با این عضو به درستی رشد نکند این اختلال به وجود می آید. در دوران جنینی برخی از اجزا و ترکیبات سلولی پوست به طور طبیعی در گوش میانی وجود دارد که با رشد و نمو جنین این سلول ها باید حذف شوند تا در زمان تولد در این ناحیه اجزای سلولی پوست وجود نداشته باشد. چنانچه بنا بر هر دلیلی این سلول ها در گوش میانی از بین نروند کلستاتوم مادرزادی بروز پیدا خواهد کرد.

  • کیست های اکتسابی

به طور معمول بنا بر دلایل مختلفی پوست طبیعی از مجاری شنوایی یا همان کانال گوش از کنار پرده گوش گذر می کند و به آن حمله می کند. به همین ترتیب ساک اولیه کلستاتوم گوش به وجود می آید. این نوع کیست ها معمولا در زمان بزرگسالی رخ می دهد و علل پدید آمدن آن ممکن است عفونت مکرر گوش میانی یا عملکرد ضعیف لوله استاش باشد.

راه های درمان کیست گوش در تهران

تنها راه درمانی که برای درمان بیماری کلستاتوم گوش در تهران یا دیگر شهر های ایران وجود دارد انجام عمل جراحی گوش میانی می باشد، چرا که تنها با انجام این کار می توان از بزرگ شدن و پیشرفت کردن این نوع بیماری و بروز عوارض جدی تر جلوگیری کرد. اگر بر این باور هستید که می توانید با انجام درمان های خانگی یا گیاهی علائم به وجود آمده یا خود کیست را از بین ببرید کاملا در اشتباه هستید. این اختلال نه تنها با این روش برطرف نمی شود بلکه فرصت رشد و ایجاد مشکلات جدی تر را پیدا می کند.

جراحی کلستاتوم گوش تنها راه درمان

در طی انجام این عمل جراحی که برای درمان کلستاتوم در تهران یا دیگر شهر های ایران انجام می گیرد ، همان اجزای پوستی که به صورت نابجا و اضافه در گوش میانی قرار دارند باید برداشته شوند. به بیانی ساده تر باید بگویم که طی این عمل همان پوستی که از دوران جنینی باقی مانده است یا در بزرگسالی از طریق کانال گوش به سمت گوش میانی انتقال پیدا کرده است برداشته می شود. تا کنون هیچ نوع دارو یا درمان دیگری برای از بین بردن این مشکل وجود نداشته و فردی که به این مشکل دچار شده است باید سریعا تحت عمل جراحی قرار گیرد. البته در مراحل اولیه ممکن است بهترین جراح گوش تهران برای کاهش التهابات و همچنین تخلیه عفونت و تمیز کردن دقیق گوش دارو های آنتی بیوتیک را تجویز کند تا بتواند بعد از آن به راحتی کیست کلستاتوم گوش و عملکردش را تحت نظر قرار دهد.

 

درمان کلستاتوم گوش در تهران - دکتر عباسی

 

بهترین زمان جراحی تخلیه کیست گوش چه زمانی است؟

هر زمان که این بیمار تشخیص داده شود بهترین زمان برای انجام عمل جراحی است چرا که پیشرفت آن می تواند مشکلات بزرگتری را برای بیماران به وجود آورد. سرعت عمل در درمان کلستاتوم در تهران یا دیگر شهر های ایران برای بیمار از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. چرا که هر چقدر این بیماری سریع تر تشخیص داده و درمان شود عوارض و آسیب های به وجود آمده به اجزای گوش از جمله گوش میانی و حلزون شنوایی کمتر خواهد بود. پس همواره به علائمی که بدنتان بروز می دهد توجه داشته باشید چرا که تشخیص و درمان زود هنگام برخی از بیماری ها مانند کلستاتوم گوش می تواند باعث شود تا در وهله اول بیماری با موفقیت بیشتری ریشه کن شود و در وهله دوم احتمال اینکه اجزای تحت فشار یا آسیب دیده با موفقیت بیشتری به کارکرد طبیعی خود بازگردند بسیار زیاد می باشد.

آندوسکوپی جهت برداشت کیست کلستاتوم گوش

روش کم تهاجمی که پزشکان برای درمان این مشکل ارائه می دهند جراحی آندوسکوپی گوش می باشد که طی انجام آن یک لوله متصل به منبع نور و حاوی فیبر های نوری به داخل گوش ارسال می شود که از طریق لوله های کنار آن می توان برخی از وسایل جراحی ظریف را نیز هدایت کرده و عمل جراحی را با موفقیت بسیار زیادی انجام داد. برای مثال می توان به این مورد اشاره کرد که چنانچه عمل جراحی گوش میانی با کمک آندوسکوپ انجام شود احتمال موفقیت آمیز بودن این عمل جراحی و نابودی این بیماری به بیش از 95 در صد افزایش پیدا می کند.

روند جراحی کلستاتوم گوش چگونه پیش می رود ؟

شرایط این عمل جراحی در رابطه با هر بیمار دارای شرایط خاص و منحصر به فردی است. پزشک فوق تخصص جراحی گوش و حلق و بینی تهران بعد از اینکه تلاش می کند با دقت و حساسیت بسیار بالایی تمامی اجزای کلستاتوم را از گوش و حتی بافت های اطراف آن خارج سازد ، به بافت های طبیعی که تحت فشار توده کلستاتوم بوده اند و ممکن است بر اثر آن در کارکرد آن ها اختلالی به وجود آمده باشد هم توجه دارد. هدف اصلی و مهم جراح خوب در تهران ، طی انجام این عمل جراحی این است که همه کلستاتوم را از گوش بیمار خارج سازد تا مانع از پیشرفت کردن بیماری کلستاتوم گوش شود و هدف دوم آن این است که تا حد امکان شرایط آناتومیک را برای کارکرد درست و مناسب سایر بافت های گوش و اجزای بدن که تحت تاثیر فشار این مشکل بوده اند را فراهم سازد. به عبارتی دیگر در صورتی که پرده گوش در حین این بیماری آسیب دیده باشد ممکن است بهترین دکتر گوش و حلق و بینی تهران نیاز به انجام عمل جراحی پیوند پرده گوش داشته باشد.

نیاز به بستری در جراحی کیست گوش

لازم است بدانید که این فرایند به صورت سرپایی بوده و نیازی به بستری شدن طولانی مدت در بیمارستان ندارد مگر اینکه میزان کیست بزرگ باشد یا به عفونت شدیدی دچار شده باشید. پس از انجام عمل جراحی نیز بیمار برای بررسی های کلی در دوران نقاهت و چکاپ نیاز به مراجعه به جراح و متخصص گوش و حلق بینی خود دارد.

آیا احتمال بروز کیست گوش در کودکان وجود دارد ؟

پاسخ به این سوال مثبت می باشد. چرا که احتمال بروز هر یک از انواع کیست گوش یا کلستاتوم گوش به خصوص نوع مادرزادی آن در کودکان وجود دارد اما احتمال رخ داد آن بسیار کم می باشد و به ندرت ممکن است تا کودکی با این بیماری به دنیا آید. اما در چنین شرایطی بیشتر گوش میانی و دیگر بخش های گوش کودک درگیر می شود. از سوی دیگر ، چنانچه کودکان در دوران کودکی و خردسالی خود به صورت مداوم به عفونت های گوش مبتلا شوند. احتمال اینکه در دوران جوانی و نوجوانی به کیست دچار شوند نیز وجود خواهد داشت. بهتر است همواره به سلامتی کودکان خود اهمیت دهید و از دچار شدن آن ها به عفونت های مزمن گوش جلوگیری کنید.

 

روش های درمان کلستاتوم گوش در تهران - دکتر عباسی

 

عوارض درمان نکردن کلستاتوم گوش

در صورتی که بیمار مبتلا به کیست گوش در زمان درست و مناسب نسبت به درمان مشکلات خود اقدام نکند ، احتمال بروز عوارض خفیف تا شدید در او وجود دارد. تجمع پیدا کردن سلول های مرده در گوش ، محلی مناسب و ایده آل برای رشد و تکامل انواع باکتری ها و قارچ ها هستند که این به این معنی است این مشکل خود می تواند آلوده و ملتهب شود. از همین رو بعد از آن بیمار به تخلیه مداوم عفونت نیاز دارد. از سوی دیگر به مرور زمان کیست ها می توانند به استخوانچه ای در اطراف ناحیه آسیب دیده ، آسیب جدی وارد کنند. به عنوان مثال می توانند به پرده گوش ، استخوانچه های درونی ، استخوان های در نزدیکی مغز و ماهیچه های صورت شما صدمات جدی و جبران ناپذیری را وارد کند. به یاد داشته باشید که اگر آسیب وارده به استخوانچه های گوش شدید و جدی باشند این احتمال وجود دارد تا شما برای همیشه شنوایی خود را از دست دهید. همچنین احتمال اینکه ماهیچه های صورت شما تضعیف و در نهایت فلج شوند بسیار زیاد است. از دیگر عوارض جانبی که ممکن است برای بیمار در پی درمان نکردن کلستاتوم گوش به وجود آید می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • عفونت های مزمن در گوش
  • بروز التهاب در گوش داخلی
  • از کار افتادن عصب های صورت
  • بیماری مننژیت که یک عفونت جدی و خطرناک در مغز است.
  • آبسه مغزی یا رخ داد عفونت در مغز

پیشگیری از کلستاتوم گوش

اگرچه پیشگیری از کلستاتوم به طور کامل ممکن نیست ، اما می‌توان با رعایت برخی اصول و اقدامات ، خطر بروز آن را کاهش داد. دکتر زهرا عباسی ، بهترین جراح گوش تهران ، راهکار موثر در پیشگیری از کلستاتوم گوش را به شرح زیر معرفی می کنند :

  • درمان به موقع عفونت‌های گوش میانی موثر در پیشگیری از کلستاتوم گوش :

درمان به موقع عفونت های گوش میانی به معنای مراجعه زودهنگام به پزشک در صورت مشاهده هر گونه علائم مانند درد  ، تب ، ترشح از گوش یا کاهش قدرت شنوایی است این مشکلات در صورتی که در مراحل اولیه شناسایی شوند با مصرف داروهایی مانند آنتی بیوتیک مهار می شوند.

  • پیگیری درمان مشکلات گوش میانی

 برخی افراد دچار التهابات مزمن گوش میانی یا دارای مشکلات ساختاری گوش مانند انسداد لوله استاش هستند بنابراین باید به طور منظم به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنند و برنامه درمانی خود را به طور دقیق دنبال کنند و در صورت مواجه شدن با مشکلات جدی مانند پارگی پرده سماخ اقدامات درمانی مربوط به آن را با جدیت دنبال کنند.

  • حفظ بهداشت گوش 

هرگز از اشیاء خارجی مانند گوش‌پاک‌کن یا سنجاق برای تمیز کردن گوش استفاده نکنید و سعی کنید بعد از شنا یا حمام گوش خود را به خوبی خشک کنید تا از تجمع رطوبت و ایجاد عفونت جلوگیری شود.

  • آگاهی از علائم هشدار دهنده

 آگاهی از علائم اولیه کلستاتوم مانند ترشح چرکی مزمن از گوش یا کاهش شنوایی می‌تواند کمک کند تا در مراحل اولیه بیماری شناسایی و درمان شود.

  • واکسیناسیون :

این روش که بیشتر در کودکان کاربردی است راهی برای مقابله با عفونت های دستگاه تنفسی و گوش میانی است مانند واکسن پنوموکوک که می‌تواند در پیشگیری از عفونت‌های گوش مؤثر باشد.

 

رعایت این نکات می‌تواند به کاهش خطر بروز کلستاتوم گوش کمک کند. اما در صورت مشاهده هرگونه علائم مشکوک، بهتر است فوراً به جراح گوش و متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران مراجعه کنید تا از مشکلات جدی‌تر جلوگیری شود

آیا کلستاتوم گوش پس از درمان بر می گردد؟

بازگشت مجدد کلستاتوم پس از جراحی نامحتمل به نظر می رسد. اغلب اگر کیست بزرگ باشد برای اطمینان بیشتر جراحی دوم در فاصله 6 ماه صورت می گیرد تا جراح بقایای باقی مانده از کیست را بردارد. اگر درمان عمل و دارویی هر دو به طور همزمان به درستی انجام شود ، می توان گفت احتمال بازگشت کیست گوش به صفر می رسد. البته مواردی مانند انحراف بینی ، عفونت مزمن گوش ، سینوزیت و اختلال شیپور استاش باید به طور کامل رفع شوند تا برای بازگشت مجدد کلستاتوم گوش زمینه فراهم نشود. آزمایشات تخصصی و عکسبرداری می بایست هر 6 ماه یکبار پس از جراحی انجام شوند.

آیا بیماری که دچار کلستئاتوما است باید از سمعک استفاده کند؟

سمعک برای افراد مبتلا به کلستاتوم مفید می باشد. از این رو کیست موجود در گوش میانی در مرحله ابتدایی سبب کم شنوایی انتقالی در حد 40 تا 50 دسی بل بوده که پس از جراحی و برداشت زائده و نیز بازسازی زنجیره ای استخوانی بسیار بهتر می شود. افت شنوایی نیز ممکن است اندکی بهبود یابد یا هیچ تغییری نکند. در صورتی که رشد کیست بیش از حد به آسیب دیواره گوش داخلی ، حلزون و کم شنوایی حسی عصبی شود ، افت شنوایی محسوس تر شده و بهبود کمتری انتظار می رود. پس از عمل کلستاتوم گوش و گذشت زمان ارزیابی ادیومتری به دقت انجام می شود که در هنگام نیاز برای افراد سمعک تجویز می شود.

آیا کلستاتوم گوش می تواند بدخیم باشد؟

کلستاتوم اغلب از کیسه شامل سلول های پوستی و یک بافت تشکیل می شوند که با رشد باکتری ، جذب مواد زائد محیطی و ساختارهای اطراف مشکل ساز می شود. این کیست غیر سرطانی بوده و به هیچ وجه نمی توان آن را تومور دانست.

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

اینستاگرام دکتر زهرا عباسی