شنوایی انسان موهبتی است که از سوی خداوند به ما داده شده است. کم شنوایی یا عدم شنوایی عارضه ای ناخوشایند است که می تواند کیفیت زندگی فرد و روابط اجتماعی وی را بر هم بزند. پیشرفت های پزشکی برای این دسته از افراد روز افزون بوده و با کمک وسایلی مانند سمعک و غیره می توان به آن ها کمک کرد تا شرایط برایشان به سهولت پیش رود و بتوانند مانند سایر افراد زندگی کنند. یکی از راهکارهای موجود کاشت حلزون است. در این مبحث از سایت دکتر عباسی بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران به مزایا، معایب و سایر نکاتی خواهیم پرداخت تا با این پروسه بیشتر آشنا شوید.
کاشت حلزون چیست؟
پروتزی وجود دارد که به تقویت حس شنوایی افراد کم شنوا که بر اثر عوامل مختلفی به این عارضه دچار شده اند، کمک می کند. این وسیله، ابزاری الکترونیکی بوده که می تواند اقدامات زیر را برای بهبود شنوایی به انجام برساند :
- دریافت کردن سیگنال های صوتی از محیط اطراف
- پردازش کردن آن ها
- ارسال به اعصاب شنوایی فرد
✔ نکته : پس از دریافت سیگنال ها توسط عصب شنوایی، مغز می تواند با سهولت اطلاعات را تفسیر کند. در واقع کاری که به صورت طبیعی در گوش باید انجام می گردد، به وسیله پروتز حلزون قابل انجام است.
کاشت حلزون چه فوایدی دارد؟
طبق نظر دکتر زهرا عباسی ، بهترین متخصص کاشت حلزون در تهران ، این پروتز از جمله پیشرفت های حال حاضر برای بهبود شنوایی برای افراد کم شنوا محسوب می شود. با استفاده از این ابزار، فرد می تواند ارتباطات اجتماعی خود را از سر بگیرد و کیفیت زندگی وی متحول شود. برخی از کودکان از همان بدو تولد دچار کم شنوایی هستند و با استفاده از این وسیله ، در سنین زبان آموزی و مدرسه می توانند درک درستی از گفتار داشته باشند و پروسه یادگیری و آموزش آن ها به راحتی قابل انجام است. مزیت های کاشت حلزون در تهران عبات است از :
- فرد می تواند در هنگام تعبیه شدن این پروتز بدون نیاز به لب خوانی، ایما و اشاره و سایر راه های ارتباطی کم شنوایان، صداها را بشنوند و تشخیص دهد
- افراد پس از استفاده از حلزون، توانسته اند صداهای محیطی که در آن قرار دارند را تشخیص دهند.
- در صورت قرار گرفتن در فضاهای پر سر و صدا، قادر خواهند بود عامل صداهای اطراف را متوجه شوند.
- در جهت یابی صداها مشکلی نخواهند داشت.
- به راحتی می توانند تلویزیون تماشا کنند یا با تلفن صحبت کنند.
کاندید مناسب کاشت حلزون چه افرادی هستند ؟
افرادی که می توانند از مزایای این روش درمانی استفاده کنند عبارتند از :
• افرادی با کم شنوایی حسی و عصبی شدید به گونه ای که سبب اختلال در ارتباط کلامی شود.
• فقدان یا آسیب شدید به سلول های موئی گوش داخلی
• افرادی که استفاده از سمعک تاثیری در شنوایی آن ها ندارد.
• در نوزادان با حداقل سن 9 ماه
کاشت حلزون شنوایی در افراد بزرگسال
- کسانی که به دلیل بیماری، حادثه یا غیره بخش زیادی از شنوایی خود را از دست داده اند، کاندید این جراحی محسوب می شوند. این افراد باید از کم شنوایی در دو گوش برخوردار باشند تا بتوانند گزینه مناسبی برای عمل کاشت حلزون به شمار آیند.
- نیاز است فرد مورد نظر از سلامت جسمانی کافی برخوردار باشد و بتوانند برای دوره مدتی، برای سپری کردن دوره نقاهت، در خانه بمانند.
- طبیعی است افرادی که با امتحان کردن راه کارهای درمانی دیگر نتوانسته اند شنوایی خود را بهبود ببخشند، برای عمل جایگذاری حلزون مناسب هستند.
چه سنی برای کاشت حلزون در کودکان مناسب تر است ؟
بهترین جراح گوش ، برای کودکانی که با ناشنوایی یا کم شنوایی متولد می شوند ، در سنین ۲ تا ۶ سالگی از پروتز حلزون برای تقویت حس شنوایی استفاده می کند. با این کار می توان امیدوار بود پروسه زبان آموزی و ارتباط با والدین و غیره همانند سایر همسالان خود پیش رود و کودک دچار کمبود اعتمادبه نفس نشده و همچنین از منزوی شدن او جلوگیری می شود. نوزدان از شش ماهگی به بعد در صورتی که به درمان های دیگر تقویت و درمان کم شنوایی پاسخ مطلوبی ندهند، کاندید مناسبی برای پروتز حلزون هستند. با این حال، کاشت حلزون را می توان از ۱۸ ماهگی نیز انجام داد، تحقیقات نشان داده است که پس از جراحی، این کودکان درک بهتری از صداها خواهند داشت. با این وجود توجه به این نکته ضروری است که نیاز است پس از انجام این پروسه، کودک دوره های توانبخشی شنوایی و همینطور گفتاردرمانی را نیز پشت سر بگذراند تا خللی در ارتباطات آینده وی به وجود نیاید. کودکانی که واجد شرایط زیر هستند برای عمل کاشت حلزون گزینه خوبی می باشند:
- کودکان با کم شنوایی شدید در هر دو گوش کاندید مناسبی برای حلزون به شمار می آیند.
- کسانی که سلامت عمومی خوبی داشته و مانعی برای عمل گوش ندارند.
- استفاده از روش های درمانی دیگر برای این کودکان کمک کننده نبوده است.
✔ نکته : گزینه مناسب برای کاشت حلزون در کودکان در تهران کسانی هستند که همانطور که پیش از این گفته شد می توانند در جلسات گفتار درمانی و شنوایی شرکت کنند.
پروتز حلزون شنوایی منجر به بروز چه عوارضی می شود؟
جراحی گوش برای قرار دادن پروتز یکی از انواع پروسه ایمن و کم خطر است و در صورت انتخاب بهترین جراح کاشت حلزون در تهران ، ریسک بروز هر نوع رخداد و اثرات جانبی منفی به حداقل میزان ممکن می رسد. با این حال ممکن است شرایط جسمانی فرد به گونه ای باشد که درصد ناچیزی از عوارضی که ادامه به آن ها می پردازیم، مشاهده شود :
- در کودکان احتمال مبتلا شدن به مننژیت وجود دارد، البته الزامیست قبل از کاشت حلزون واکسیناسیون کودک به طور کامل انجام گردد.
- درصدی از شنوایی طبیعی کودک به دلیل تعبیه شدن حلزون از میان می رود.
- احتمال تعویض و ترمیم به دلیل عدم کارایی مناسب پروتز جای گذاری شده وجود دارد، بنابراین باید برای جراحی مجدد آمادگی لازم وجود داشته باشد.
عوارض دیگر در جای گذاری حلزون:
- عفونت
- خونریزی
- وزوز گوش
- عدم تعادل
- تغییر یافتن حس چشایی
- تحت تاثیر قرار گرفتن اعصاب صورت و فلج شدن آن ها
- نشت کردن مایع نخاعی
✔ نکته : تمامی عوارض یاد شده به ندرت رخ می دهند بنابراین نباید شانس هدیه کردن شنوایی را به دلیل درصد پایین عوارض از کودک یا بزرگسال کم شنوا گرفت. جراح پس از معاینه کودک یا فرد بزرگسال، ریسک فاکتورها را به خوبی آنالیز نموده و سپس برای انجام جراحی تصمیم گیری می نماید. بنابراین اگر فرد مستعد یکی از عوارض گفته شده باشد، روش درمانی دیگری برای وی در نظر گرفته می شود.
چگونگی عمل کاشت حلزون در تهران
این عمل با بیهوشی کامل قابل انجام است بنابراین با انجام آزمایشات، کاملا شرایط کودک یا فرد برای قرار گرفتن تحت بیهوشی کامل سنجیده می شود. مدت زمان انجام کاشت حلزون در حدود ۳ الی ۴ ساعت می باشد. در ابتدا نیاز است جراح برشی ظریف در پشت گوش کیس ایجاد کند و سپس استخوان ماستوئید تا حد لازم تراشیده می شود تا دسترسی به گوش میانی میسر گردد. پس از تعبیه شدن حلزون، برش با نخ بخیه جذبی دوخته می شود. فعال شدن این دستگاه بلافاصله بعد از عمل میسر نیست و پس از گذشت چند هفته، چنانچه دکتر جراح از بهبودی و ترمیم ناحیه تحت عمل اطمینان حاصل نمودند، والدین کودک یا فرد بزرگسال را با نحوه به کار گرفتن این دستگاه آشنا می نمایند.
فعال کردن دستگاه حلزون گوش
فعال کردن پروتز حلزون بلافاصله بعد از عمل انجام نمی شود. برای فعال سازی دستگاه باید 2 الی 6 هفته صبر کرد و پس از بهبودی کامل این فرایند را انجام داد. برای انجام این کار نیاز به کمک گرفتن از یک متخصص شنوایی شناسی مجرب و متبحر دارید تا بخش های مختلف دستگاه را تنظیم کرده و به شما نحوه استفاده از آن را نیز آموزش دهد.
توانبخشی شنوایی بعد از انجام عمل کاشت حلزون گوش
از آنجایی که صداهای شنیده شده توسط پروتز های حلزونی طبیعی و مطلوب نیستند ، مغز برای درک بهتر آن ها نیاز به آموزش دیدن دارد. از همین رو بیمارانی که از این عمل جراحی استفاده می کنند باید بعد از عمل جلسات توانبخشی شنوایی را شرکت کرده تا نتیجه ای مطلوب را از پروسه درمان خود به دست آورند. البته توانبخشی شنوایی برای نوزادان و کودکان کمی متفاوت تر از بزرگسالان می باشد. کودکانی که پیش از فراگیری زبان عمل کاشت حلزون گوش را انجام داده اند ، معمولا نیاز دارند تا به مدت یک سال هفته ای یک الی دو مرتبه در جلسات و برنامه های توانبخشی شنوایی شرکت کنند ، البته لازم به ذکر است که در برخی از کودکان این روند بر حسب نیاز طولانی تر نیز می شود. به طور کل این پروسه تا زمانی ادامه پیدا می کند که بیماران بتوانند معنی صداهایی را که می شوند را درک کنند.
هدف از توانبخشی بزرگسالان که بعد از یادگیری زبان ، عمل کاشت را انجام داده اند ، انطباق صداهای جدید با معانی مختلف زبانی و کمک به درک درست موسیقی و صدایی که می شنوند است. برنامه توانبخشی شنوایی برای بزرگسالان با توجه به نتایجی از جلسات مشاوره و توانبخشی به دست می آید تنظیم می گردد و از هر فرد به فرد دیگر متفاوت می باشد.
تفاوت کاشت حلزون و استفاده از سمعک
استفاده از سمعک اغلب در افرادی با شنوایی کم دیده می شود که با تقویت صداهای اطراف ، ضعف شنوایی را جبران می کند اما افرادی که نیاز به کاشت حلزون دارند صرفا دچار کم شنوایی و ضعف در ولوم صدا های اطراف نیستند بلکه سیستم شنوایی ، عصبی و مغزی آنان برخی از سیگنال ها را کاملا دریافت نمی کند.
بنابراین استفاده از دستگاه کاشت حلزون که مجهز به پردازشگری هست که در قسمت پشت گوش ، مشابه سمعک قرار می گیرد مانند یک کامپیوتر با کد بندی سیگنال های صوتی و تحریک عصب و مغز تا حدود زیادی به رفع مشکلات شنوایی کمک می کند.
در نظر داشته باشید با عمل کاشت حلزون ، امکان بازگرداندن کامل شنوایی و شنیدن تمام صداهای محیط وجود ندارد بلکه با این روش سطح مطلوبی از شنوایی تجربه خواهد شد.
کاشت حلزون در یک گوش انجام می شود یا هر دو گوش ؟
به طور مشخص افرادی که کاشت حلزون را برای هر دو گوش انجام می دهند در جهت یابی صداها به ویژه در محیط های شلوغ راحت تر هستند و نیاز به تمرکز و توجه زیاد برای درک صحبت سایر افراد ندارند بنابراین صدا را با کیفیت و وضوح بیشتری دریافت می کنند اما با توجه به اینکه هزینه کاشت حلزون در هر دو گوش نسبتا بالا هست امکان دارد برخی افراد صرفا در گوش گوش از این روش درمانی استفاده کنند.
کلام آخر
دکتر زهرا عباسی به عنوان بهترین جراح کاشت حلزون در تهران ، با بهره مندی از به روزترین متدهای حال حاضر در جراحی کاشت حلزون ، قادرند این پروسه را با موفقیت به انجام برسانند. همانطور که در طول این مبحث گفته شد، احتمال بروز عوارض پس از جراحی بسیار نادر است و پس از گذشت مدتی کودک یا فرد می تواند مانند افراد عادی ارتباطات اجتماعی را به دلیل شنوایی بهتر، از سر بگیرد.