پیرگوشی به معنای از دست دادن قدرت شنوایی در اثر افزایش سن است. افت شنوایی سبب می شود فرکانس های بالای صدا فقط برای فرد قابل شنیدن باشد. افزایش سن موجب می شود ارگان های داخلی بدن شروع به ضعیف شدن کنند و این مساله ای کاملا طبیعی در بدن ما به شمار می آید. علائم این عارضه می تواند در سبک زندگی ، روابط و سلامتی فرد تاثیرگذار شود. تقریبا می توان گفت عامل این بیماری ژنتیکی بوده اما عوامل محیطی مانند در معرض صدای زیاد بودن نیز می تواند فرد را به این بیماری مبتلا نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره پیر گوشی در این مبحث از سایت دکتر زهرا عباسی بهترین جراح گوش تهران همراه شوید.
علل پیر گوشی
پزشکان متخصص در حوزه گوش و حلق بینی ، علل مختلفی را براین بیماری مرتبط دانسته اند که اغلب ترکیب آن ها با افزایش سن ، عامل اصلی برشمرده می شود. بنابراین اقدام پیشگیرانه خاصی برای این عارضه وجود ندارد. عوامل موثر بر ابتلا عبارتند از :
- اثرات محیطی
نویز و سر و صداهای بلند مانند موسیقی از طریق هدفون ، کارگاه های ساختمانی ، ابزارهایی که صدای بلند تولید می کنند در بروز پیر گوشی نقش دارند.
- ژنتیک
عامل وراثت یکی از عوامل تاثیرگذار در این بیماری می باشد.
- مصرف برخی داروها
اثرات اتوتوکسیک ، برخی آنتی بیوتیک ها ، آسپرین و داروهای شیمی درمانی از جمله داروهایی هستند که شانس ابتلا به این بیماری را بالا می برند.
نکته : معمولا افرادی که متناوبا در معرض صداهای بلند قرار می گیرند زودتر از سایر افراد هم سن و سال خود این بیماری را تجربه می کنند. فاکتورهایی مانند سیگار کشیدن ، فشار خون بالا و دیابت نیز ارتباط موثری در ابتلا به پیر گوشی دارند.
علائم و نشانه های پیرگوشی
همه بیماری ها پیش از نمود قطعی ، از خود نشانه های بروز می دهند. این بیماری نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نشانه هایی که در زیر آورده شده اند می توانند تشخیص و پیش بینی ابتلا را برای فرد و پزشک آسان نمایند.
- مشکل در تشخیص کلمات ابتدایی اولین علامت این بیماری است. افراد مبتلا به این عارضه ، صداها را به صورت نامفهوم شنیده و در تشخیص صداهای زیر به مشکل بر می خورند.
- صداها علی رغم شنیده شدن توسط فرد بسیار نامفهوم هستند و فرد درک صحیحی از گفتار طرف مقابل ندارد.
- زنگ زدن گوش و صداهای اضافی که در گوش شنیده می شوند که می تواند برای بیمار آزادهنده شود.
کاهش شنوایی تاثیر بسزایی در کیفیت زندگی فرد ایجاد می نماید و اغلب افراد مسن ممکن است پس از ابتلا به پیر گوشی ، افسرده شوند زیرا مکالمه برایشان دشوار می شود. تحقیقات نشان داده است که درمان کاهش شنوایی قادر است اثرگذاری مثبتی بر عواملی مانند حافظه فرد نیز بگذارد. انواع مختلف این بیماری عبارتند از :
- حسی
- عصبی
- متابولیک
- مکانیکی
- مختلط یا ترکیبی
نکات مهم در پیر گوشی و علائم آن
داشتن اطلاعات زیر می تواند کمک زیادی به تشخیص این عارضه در گوش نماید
- ابتلا به این بیماری با سن فرد ارتباط تنگاتنگی دارد. توجه داشته باشید که این مساله ممکن است در یکی از گوش ها و یا به طور همزمان در هر دو گوش های فرد رخ دهد.
- چنانچه احساس کردید دچار کم شنوایی و پیر گوشی شده اید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید تا علت مشخص شود.
- کاهش یافتن حس شنوایی نوعی بیماری برگشت ناپذیر به شمار می آید بنابراین لازم است درمان به موقع صورت پذیرد.
پیشگیری از پیرگوشی
همانطور که گفته شد ، اگر علت ابتلا وراثت باشد ، احتمال اینکه نتوان جلوی این بیماری را گرفت افزایش می یابد اما می توان با بهره گیری از نکات زیر سن ابتلا را تغییر داد.
- از گوش های خود در برابر صداهای بلند محافظت نمایید. محدود کردن حضور در شرایط و فضاهایی که صداهای بلند در آن مکان ها به گوش می رسد ، می تواند جهت عدم ابتلا به بیماری کمک کننده باشند.
- به طور مرتب شنوایی خود را بسنجید در نتیجه در مراحل اولیه می توانید این بیماری را تشخیص دهید و برای جلوگیری از پیشرفت این عارضه اقدامات مقتضی را به انجام برسانید.
- با استفاده از محافظ شنوایی و استفاده از آن در مکان های شلوغ ، در سن ابتلای خود به پیر گوشی تغییر ایجاد نمایید.
- رژیم غذایی با استفاده از چربی های اشباع می تواند در کاهش سرعت پیشرفت این بیماری دخیل باشند.
- حفظ و ایجاد سبک زندگی سالم می تواند روشی جهت کاهش خطر ابتلا به این بیماری به شمار آید زیرا فشار خون ، دیابت ، چربی خون بالا و غیره در دچار شدن به این عارضه ارتباط مستقیم دارند.
پیرگوشی چه زمانی رخ می دهد؟
به طور معمول این بیماری پس از گذشت 50 سالگی فرد اتفاق می افتد اما در سنین جوانی نیز مواردی از این بیماری مشاهده شده است. لازم است این نکته را در نظر داشته باشید که ابتلا به این بیماری در مردان بیشتر از زنان دیده می شود. قرار گرفتن و حضور در محیط های پر سر و صدا مانند محیط های تیراندازی ، کنسرت ها ، گوش دادن صدای بلند موزیک و غیره نیز می توانند سن ابتلا را پایین بیاورند. مصرف مواد مخدر و استعمال سیگار نیز از جمله مواردی هستند که قادر است در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد.
چه موقع لازم است به پزشک مراجعه کنیم ؟
چنانچه شما به طور ناگهانی دچار کاهش شنوایی شده اید ، لازم است سریعا به دنبال علت آن با مراجعه به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی باشید . این عارضه ممکن است فقط یکی از گوش های شما را درگیر نماید. اگر یکی از اعضای خانواده شما به این بیماری مبتلا است ، ضروری است که به هرگونه نشانه ای در گوش خود توجه کنید زیرا همانطور که گفته شد عامل وراثت از مهمترین عوامل ابتلا محسوب می شود. البته کاهش شنوایی به دلیل پیر گوشی به تدریج و رفته رفته اتفاق می افتد و ممکن است در ابتدای ابتلا به آن ، متوجه دچار شدن به این بیماری نشوید.
نحوه تشخیص پیرگوشی
متخصص گوش و حلق بینی از وسیله ای با نام اتوسکوپ جهت بررسی مجاری گوش و پرده گوش شما استفاده می کند. این ابزار شامل دسته و سر است که به یک منبع نور متصل است. انتهای آن نیز اسپکلوم های پلاستیکی است که برای هر ویزیت تعویض می شود. از طریق عدسی اتوسکوپ ، کانال داخلی گوش به خوبی قابل مشاهده است و پزشک آسیب های وارده به پرده گوش ، انسداد مجاری و التهاب و عفونت ها را به خوبی می تواند ببیند. پس از معاینه فیزیکی با این ابزار ، نیاز است بیمار را برای تست شنوایی سنجی یا آدیوگرام ارجاع دهند. متخصص شنوایی توانایی فرد را در شنیدن صداهای مختلف آزمایش می کند. صداها بر اساس بلند بودن صوت و سرعت ارتعاش امواج کاملا متفاوت هستند. آدیوگرام تستی است که صداها از طریق یک هدفون در گوش فرد پخش می شود. بنابراین اگر بیمار نتواند صداها را به خوبی بشنود ، میزان کاهش شنوایی وی درجه بندی می شود و بر اساس میزان ناشنوایی برای وی درمان لازم از سوی متخصص گوش و حلق و بینی اتخاذ می گردد.
درمان پیر گوشی در تهران
پس از ابتلا به این بیماری پزشک متخصص گوش و حلق و بینی یکی از موارد زیر را بسته به شدت شرایط بیمار جهت درمان به وی پیشنهاد می نماید :
- استفاده کردن از سمعک
- تبدیل گفتار به نوشتار از طریق نرم افزارها
- آموزش های گفتاری ( گفتارخوانی مجموعه ای از سرنخ های بصری لب و به همراه زبان بدن گوینده و حرکات صورت هستند که می توانند در لب خوانی و گفتارخوانی موثر باشند)
- روش های بهبود دهنده بهداشت در کانال گوش در جهت باز نگه داشتن آن و پاکسازی گوش از وجود موم گوش
سمعک راه حلی مناسب برای درمان پیر گوشی
لازم است بدانید این بیماری را با استفاده از داروها نمی توان درمان کرد و به دلیل تغییراتی که در گوش میانی و داخلی اتفاق می افتند بازیابی شنوایی تقریبا غیر ممکن است. بنابراین استفاده از سمعک می تواند بهترین راه حل برای درمان در نظر گرفته شود. مزایای استفاده از سمعک عبارتند از :
- شنیدن تمامی صداها در محیط
- لذت بردن از گفتگو و مکالمه با افراد
- امکان حضور در مجامع
- علاوه بر این ، تاثیرات مثبت این ابزار در حوزه عاطفی نیز عبارتند از :
- پرهیز از گوشه گیری فرد به دلیل قرار گرفتن در محیط
- داشتن هوشیاری کامل
- عدم ابتلا به افسردگی و استرس
نکات مهم در خصوص استفاده از سمعک
- سمعک وسیله ای دائمی نبوده و نیاز به تعویض کردن باتری و تعمیر دارد.
- منحصرا برای یک فرد ساخته می شود و نمی توان از سمعک شخص دیگر برای شنوایی استفاده نمود.
زندگی با بیماری پیر گوشی
مدیریت بیماران مبتلا به کم شنوایی مربوط به سن یک کار گروهی و دسته جمعی است. مراجعه به متخصص های گوش و حلق و بینی و پیروی کردن از دستورالعمل های آن ها می تواند به مدیریت این بیماران کمک کرده و باعث ایجاد خلق نتایج مطلوب شود. اقدامات زیر را در زمان زندگی با بیماری کم شنوایی در سنین بالا جدی بگیرید.
- مراجعه به مرکز شنوایی شناسی یا آدیولوژی : ارجاع برای آزمایش شنوایی سنجی رسمی ، نصب سمعک و اموزش های لازم.
- مراجعه به بهترین و مجرب ترین دکتر و جراح متخصص گوش و حلق و بینی : این پزشکان تخصص کافی را در زمینه ارائه راه حل های درمانی مناسب و مفید و همچنین ایجاد شرایط مطلوب برای بیماران مبتلا به پیر گوشی دارند.
- مراجعه به دکتر متخصص مغز و اعصاب : برای بررسی بیشتر در خصوص سایرعلل اختلال شنوایی ، به خصوص اگر علائم و نشانه های عصبی همزمان با سردرد ، از دست دادن تعادل ، سرگیجه ، بی حسی یا ضعف صورت و تغییرات بینایی وجود داشته باشد.
شروع بیماری پیر گوشی از چه سنی است؟
بیماری پیرگوشی یکی از مشکلات شایع در افراد مسن است. غالباً این بیماری با پیشرفت سن و پیر شدن ایجاد می شود. اما در برخی موارد نادر، پیرگوشی همچنین می تواند در سنین جوانی نیز شروع شود. عوامل مختلفی می توانند بر توسعه بیماری پیرگوشی تأثیر بگذارند، از جمله عوامل ژنتیکی، محیطی، صوتی، استفاده ناامن از داروها و بیماری های مرتبط. در هر صورت، در صورت مشاهده هر گونه تغییر در شنوایی خود، مراجعه به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی توصیه می شود.
برای مراقبت از خود در برابر پیر گوشی راهکار های مختلفی از قبیل عدم گوش دادن صداهای بلند ، استفاده از گوش گیر در مکان های پر سر و صدا ، داشتن رژیم درست وجود دارد.
عوارض پیرگوشی
در افراد مبتلا به پیرگوشی با افزایش سن خطر ابتلا به زوال عقل نیز بالا می رود. مطالعات نشان داده است که ارتباطی ما بین کم شنوایی و اختلالات شناختی وجود دارد. علاوه بر این جنبه های مختلف زندگی مانند ارتباطات ، تعاملات اجتماعی و ایمنی فرد نیز به دلیل ابتلا به این بیماری تحت تاثیر قرار می گیرند.
سخن پایانی
با توجه به اطلاعات آورده شده در مقاله از زبان دکتر زهرا عباسی ، به خوبی با این بیماری و علائمی که از خود بروز می دهد آشنایی پیدا کرده اید. در نتیجه لازم است به محض افت شنوایی ، به متخصص گوش و حلق و بینی شهر خود مراجعه نمایید تا علت دقیق این مساله تشخیص داده شود. هر چند به نظر پیر گوشی خطرناک نیست و جان فرد را تهدید نمی کند ، اما به دلیل اینکه علائم پدید آمده می تواند مستقیما بر کیفیت زندگی بیمار تاثیر بگذارد ، باید درمان به موقع صورت پذیرد.
سلام خانم دکتر خوب هستید می خواستم بدونم پیرگوشی یا پیری در شنوایی از چه سنی شروع بشه طبیعی هست ؟
سلام خانم دکتر می خواستم بدونم پیر گوشی دوره و زمان یا سن خاصی داره یا خیر در هر فرد با توجه به ژنتیک ممکنه متفاوت باشه ؟