پارگی پرده گوش و عوامل آن + دکتر زهرا عباسی

دستگاه شنوایی انسان بسیار پیچیده و جالب می باشد اما این عضو مهم در بدن نیز ممکن است در اثر رخ داد اتفاقی دچار مشکلات متفاوتی شود. یکی از مشکلاتی که ممکن است برای دستگاه شنوایی انسان به وجود آید پارگی پرده گوش می باشد. پرده گوش همان پرده بسیار نازکی است که ساختمان گوش خارجی را از ساختمان میانی گوش جدا می کند. پارگی ممکن است در بخش های مختلفی از این بافت صورت بگیرد که در صورت رخ داد آن بهتر است سریعا با یک متخصص گوش و حلق و بینی مجرب و متبحر مشورت نمود. ممکن است برای بسیاری از افراد سوال باشد که چه عاملی باعث پاره شدن پرده گوش می شود یا چگونه می توان پاره شدن پرده صماخ را تشخیص داد و پارگی های به وجود آمده به چه نحوی درمان و ترمیم می شوند؟ در این مقاله ، دکتر زهرا عباسی بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران سعی دارند در رابطه با سوالات فوق و پارگی پرده گوش مطالبی را بیان کنند که باعث کاهش ترس و نگرانی شما در زمان رخ داد این مشکل می شود. از همین رو توصیه می کنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.

 

پارگی پرده گوش + دکتر زهرا عباسی

 

ساختار خارق العاده پرده گوش

در میان گوش خارجی و درونی ، ساختار میانی گوش قرار دارد که یکی از اعضای مهم آن پرده گوش می باشد. پرده گوش یک ساختار 3 لایه می باشد که به صورت اریب میان گوش خارجی و داخلی قرار دارد و نقش یک محور در شنوایی انسان ایفا می کند. در واقع پرده صماخ به دلیل ساختار خاص و منحصر به فردی که دارد می تواند موجب افزایش شدت صدا پیش از ورود به لایه میانی شده و از این طریق به شنوایی درست انسان کمک نماید. علاوه بر آن وجود چنین ساختاری در میان ساختمان خارجی و درونی گوش باعث می شود آلودگی ها یا اجسام خارجی ، عفونت ها و حتی حشرات به سادگی از قسمت خارجی وارد بخش های دورنی نشوند.

پارگی پرده گوش می تواند مشکلات عدیده ای را از جمله اختلالات شنوایی به همراه داشته باشد و حتی ممکن است باعث کاهش درصد شنوایی افراد تا حد بسیار کمی شود و باعث شود گوش میانی در برابر ورود عفونت ها بسیار آسیب پذیر و ضعیف شود. معمولا پاره شدن پرده صماخ به مرور زمان و گذشت چندین هفته به خودی خود درمان می گردد اما در صورتی که ترمیم به خودی خود انجام نشد ، باید عمل جراحی تمپانوپلاستی یا ترمیم پارگی های پرده گوش انجام شود.

علائمی که نشان می دهد پرده صماخ گوش آسیب دیده است!

به وجود آمدن سوراخ ، شکاف یا پارگی در بخش های مختلفی از پرده گوش که ما آن را با عنوان پارگی پرده گوش میشناسیم ، دارای علائم و نشانه هایی است که در ادامه به شرح آن ها خواهیم پرداخت. در صورتی که این علائم را در خود مشاهده کردید بهتر است سریعا به یک متخصص گوش خوب ، مجرب و متبحر مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید ، از آنجایی که قسمت ایجاد پارگی این عضو می تواند باعث از دست رفتن کامل شنوایی شما شود بهتر است از نشانه های آن غافل نشوید و به آن اهمیت دهید. از جمله نشانه های که در صورت پاره شدن پرده صماخ رخ می دهد و باعث می شود شما متوجه این عارضه شوید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • با رخ داد این عارضه درد های گوش با سرعت بسیار زیادی فروکش کرده و از بین می روند.
  • از گوش آسیب دیده چربی ها و چرک های خونی خارج می گردد.
  • میزان شنوایی بیمار به مقدار بسیار زیادی کاهش پیدا می کند.
  • فرد پس از بروز این مشکل صدای زنگ یا وزوز را در گوش خود احساس می کند.
  • احساس سرگیجه ، چرخش ، حالت تهوع یا استفراغ ناشی از سرگیجه پس از بروز این مشکل بسیار شایع می باشد.

چه عاملی باعث ایجاد پارگی پرده گوش می شود؟

دلایل متعددی وجود دارد که می تواند باعث بروز چنین مشکلی شود. ما در این قسمت از مقاله به شرح کامل آن ها پرداخته ایم. بهتر است از قرار گرفتن در موقعیت های زیر برای حافظت از پرده صماخ گوش خود تا حد بسیار زیادی اجتناب کنید.

  • عفونت گوش

بروز عفونت های شدید یا خفیف به صورت مکرر یکی از مهم ترین دلایلی است که می تواند موجب پارگی پرده گوش شود. عفونت گوش میانی که اوتیت مدیا نامیده می شود ، زمانی رخ می دهد که عفونت های باکتریایی یا ویروسی وارد گوش میانی شده و موجب ایجاد ترشحات عفونتی در این قسمت شده باشد. فشاری که به دلیل تجمع ترشحات یا چرک ها در قسمت پشتی پرده گوش به این ناحیه وارد می شود می تواند موجب ایجاد پارگی در پرده گوش شود. عفونت گوش بسیار دردناک بوده و ممکن است در برخی از موارد موجب بروز اختلالاتی در شنوایی افراد شود. توصیه پزشکان برای درمان عفونت مزمن گوش جراحی است، چون هرچه زودتر این عمل انجام شود احتمال عارضه دار شدن آن کمتر می شود.

  • اصابت ضربه یا آسیب مستقیم گوش

ضربه یا آسیب های وارده به گوش می توانند موجب ایجاد پارگی پرده گوش شوند. همانطور که گفته شد بافت پرده گوش یک لایه بسیار نازکی است که با ضربات ناشی از فعالیت های مختلف مانند ورزش های سنگین به راحتی می توان آن را پاره نمود. ضربه شدید به گوش و گاها وارد شدن آسیب شدید به سر ممکن است به گوش میانی و داخلی آسیب جدی برساند.

 

پارگی پرده گوش - دکتر عباسی

 

  • وارد کردن جسم خارجی به داخل گوش

یکی از مهم ترین مواردی که باعث می شود پرده میانی گوش آسیب جدی ببیند وارد کردن اجسام خارجی به داخل آن می باشد که تمامی افراد در طول عمر خود حداقل یک بار آن را انجام داده اند. وارد کردن هر نوع جسم خارجی مانند گوش پاک کن ، مداد ، گیره مو و غیره به داخل گوش می تواند به پرده صماخ آسیب جدی برساند. از همین رو توصیه می شود از ورود هر شی خارجی به داخل گوش خودداری نمایید.

ممکن است با خود بگویید وارد کردن گوش پاک کن جهت تمیز کردن گوش از این قضیه مستثنی می باشد در حالی که باید گفت گوش پاک کن یکی از شایع ترین دلایلی است که موجب پارگی پرده گوش در افراد می شود. از طرفی گوش پاک کن قادر به تمیز کردن کامل گوش نبوده و می تواند موجب بروز عفونت در گوش شود. لازم به ذکر است که کودکان ممکن است به طور تصادفی اشیاء تیزی را وارد گوش خود کنند از همین رو بهتر است مراقب آن ها باشید.

  • قرار گرفتن در معرض صدا های بلند

صدای انفجار یا صدا های بسیار بلند که در نزدیکی گوش افراد اتفاق می افتد می تواند موجب پاره شدن پرده گوش شود. این مسئله در میان آتش نشانان ، افراد نظامی ، موسیقی دان و کسانی که موسیقی را با صدای بسیار زیادی گوش می دهد بسیار شایع می باشد. همچنین ممکن است این اشخاص به مدت یک یا چند روز دچار مشکل کم شنوایی موقت یا احساس وروز در گوش شوند.

  • باروترومای گوش

تغییرات در فشار هوا یا آب می تواند به گوش آسیب جدی و جبران ناپذیری وارد کند. به این نوع پدیده ها باروترومای گوش گفته می شود. این مشکل زمانی رخ می دهد که بالانس فشار گوش میانی و خارجی از حالت یکسان خود خارج شود. شیپور استاش که مجرایی برای متصل کردن گوش میانی به پشت بینی و حلق است و قادر است فشار را در هر دو سمت پرده گوش یکسان کند ، در صورتی که به دلیل شدت تغییرات در میزان فشار داخلی گوش نتواند به طور نرمال و طبیعی منبسط شود ، باعث به وجود آمدن فشار نا برابر در هر دو سمت پرده گوش و در نهایت پارگی پرده گوش شود.

انجام غواصی و سفر های هوایی در ارتفاعات بلند و باز شدن کیسه هوای خودرو از جمله مهم ترین دلایل بروز این عارضه محسوب می شوند. غواصی در اب های عمیق تر می تواند موحب افزایش فشار داخل گوش و آسیب دیدن پرده صماخ شود. تغییرات فشار هوا نیز موجب ایجاد خلا در قسمت میانی گوش و کشیده شدن پرده گوش به سمت داخل شده که با ادامه یافتن این فشار و کشیدگی بیش از اندازه پارگی پرده صماخ رخ می دهد.

روش های درمان پارگی پرده گوش در تهران

پاره شدن پرده گوش از جمله مواردی است که باید هر چه زود تر برای درمان آن اقدام نمود. درمان این عارضه به این منظور است که درد های به وجود آمده ناشی از رخ داد این اتفاق کاهش یابد و از بروز هر نوع عفونتی جلوگیری شود. این درمان به حسب موارد نیاز به سه صورت وصله کردن پرده ی گوش ، استفاده از آنتی بیوتیک ها ، عمل جراحی و در برخی از موارد درمان های خانگی امکان پذیر است. اگر پرده گوش شما دچار آسیب دیدگی شدیدی شده است باید برای درمان به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران مراجعه نمایید. پزشک برای معاینه داخل گوش و پی بردن به میزان آسیب وارده به پرده صماخ از دستگاهی به نام اتوسکوپ استفاده می نماید و این دستگاه ایشان را قادر می سازد تا وجود پارگی در پرده گوش را تشخیص داده و میزان اسیب وارده را تعیین نماید. همچنین ممکن است ایشان انجام تست شنوایی سنجی یا تمپانومتری را تجویز نماید.

  • تجویز آنتی بیوتیک ها برای بهبود پارگی پرده گوش

همانطور که در ابتدای مقاله نیز گفته شد پارگی های به وجود آمده در این عضو در اغلب موارد طی گذشت چند هفته تا چند ماه به طور کامل بهبود پیدا می کند ، اما باید روند بهبودی تحت نظر یک متخصص مجرب قرار گیرد تا مشکل خاصی مانند عفونت رخ ندهد. افرادی که دچار پارگی پرده گوش می شوند باید برای رفع گوش درد ، کاهش هر نوع التهاب و جلوگیری از بروز خونریزی به پزشک مراجعه نمایید و با تجویز او از دارو های غیر استروئیدی ضد التهاب مانند ایبوپروفن استفاده نمایید. کمپرس گرم نیز می تواند تا حدودی به کاهش درد های خفیف کمک نماید.

انتی بیوتیک ها در درمان عفونت ها تاثیر بسیار زیادی دارند. این داروها می توانند از گسترش یافتن عفونت در بدن انسان جلوگیری کنند و مانع از رسیدن عفونت به ساختار داخلی گوش می شود. متخصص برای کسانی که به دلیل عفونت گوش دچار این عارضه شده اند ، آنتی بیوتیک های خوراکی یا قطره گوش تجویز می نماید. در برخی از موارد نیز استفاده هر دوی آن ها برای درمان عفونت تجویز می گردد. در صورتی که پارگی این عضو به صورت خود به خود ترمیم نگردد ممکن است پزشک تمپانوپلاستی را جهت ترمیم پارگی های پرده گوش پیشنهاد دهد.

  • انجام جراحی برای درمان پارگی پرده گوش

در برخی از موارد برای درمان پارگی پرده گوش در تهران یا دیگر شهر های ایران نیاز است تا عمل جراحی صورت گیرد که به این پروسیجر تمپانوپلاستی گفته می شود. در حین این امر متخصص جراح شما باید بافت های مورد نیاز را از دیگر نواحی بدن شما تامین کند و از آن ها برای ترمیم پارگی های پرده گوش استفاده نماید. این نوع عمل به طور معمول به صورت سرپایی انجام می شود و نیازی به بستری شدن طولانی شما در بیمارستان یا مراکز درمانی ندارد.

 

پارگی پرده گوش - دکتر عباسی

 

عوارض عدم مراجعه به جراح برای پارگی پرده گوش

در صورت عدم مراجعه به پزشک، امکان دارد عوارض اینتراکرانیال و اکستراکرانیال (داخل مغزی و خارج مغزی) برای فرد ایجاد شود. عوارض داخل مغزی شامل مننژیت، آبسه مغزی، عوارض خارج مغزی شامل آسیب به عصب صورت یا از دست رفتن کامل شنوایی و تعادل می شود. البته توجه داشته باشید هرچه سن افراد بالاتر برود، به علت بروز بیماری های زمینه ای مثل دیابت، نقص سیستم ایمنی و مشکلات قلبی عروقی امکان انجام جراحی برایشان دشوارتر می شود. بنابراین توصیه می شود این پروسه را در زمان مناسب و با مشورت بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران انجام بدهند.

زمان مراجعه به جراح در صورت پارگی پرده گوش

گاهی اوقات با گذشت چند هفته از پارگی پرده صماخ ، این عارضه خود به خود بهبود می یابد اما اگر دراین مدت زمان بهبودی رخ ندهد و درمان نشود می تواند مشکلات زیادی به وجود بیاورد. این مشکل می تواند منجر به فلج شدن عصب صورت ، وزوز گوش ، کری ، مشکلات مغزی و بیماری مننژیت شود لذا پیشنهاد می کنیم اگر دچار پارگی پرده گوش شدید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. در این صورت اگر هر گونه ناراحتی و یا نشانه ای از پاره شدن پرده گوش احساس کردید بدون اتلاف وقت به منظور جلوگیری از هر گونه مشکلی به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.

پیشگیری از پارگی پرده گوش

اقدامات بسیاری در پیشگیری از پاره شدن پرده گوش می توان انجام داد که عبارتند از :

  • خشک کردن گوش برای جلوگیری از عفونت
  • در هنگام استحمام ، با گذاردن پنبه در ابتدای گوش می توانید از نفوذ آب در آن جلوگیری کنید.
  • سعی کنید هنگام سرماخوردگی از سفر هوایی پرهیز کنید.
  • به هیچ وجه وسیله یا شی خارجی را وارد گوش خود نکنید.
  • هنگام قرار گرفتن در معرض صداهای بلند از گوش گیر استفاده کنید.

پارگی پرده گوش با سیلی زدن

همان طور که گفتیم یکی از موارد پارگی پرده صماخ ، سیلی زدن می باشد که می تواند موجب آسیب جدی به پرده گوش شود. این ضربه ناگهانی باعث وزوز گوش و کاهش شنوایی می شود. با گذشت زمان این وضعیت ممکن است درمان شود اما می بایست به درستی توسط پزشک درمان شود. متداول ترین وضعیتی که می تواند به پرده گوش آسیب زیادی بزند سیلی زدن می باشد. در هنگام سیلی زدن از گوش خارجی هوای فشرده ای به سمت پرده گوش منتقل می شود که سبب پارگی پرده صماخ می شود.

 

پارگی پرده گوش - دکتر عباسی

 

درمان خانگی پارگی پرده صماخ 

بهترین کار پس از احساس پاره شدن پرده صماخ ، مراجعه به پزشک و درمان آن می باشد اما انجام این متدها به کاهش درد کمک شایانی می کند. از آنجایی که درد پارگی پرده گوش با گرما کاهش می سابد از یک حوله تمیز برای گرم کردن گوش خود استفاده کنید. به این صورت که در طی روز چند بار اقدام به گرم کردن حوله و نهادن آن بر گوش خود نمایید. با پرهیز داروهای ضد افسردگی از پارگی حادتر این عضو شنوایی جلوگیری کنید.

ترمیم پارگی پرده صماخ

در اکثر موارد ممکن است این پارگی بعد از چند هفته بهبود یابد اما سبب کاهش قدرت شنوایی می شود. در زمان پارگی حاد بیمار می بایست جراحی انجام دهد که ترمیم آن بعد از هشت هفته پس از عمل پارگی پرده گوش رخ می دهد.

مراقبت های پس از درمان پارگی پرده گوش

انجام مواظبت های بعد از جراحی پرده گوش به طور منظم امری ضروری است که باید انجام آن را جدی گرفت.

  • پرده گوش را باید خشک نگه دارید.
  • هنگام بارندگی از چتر استفاده کنید.
  • حتی الامکان از آسانسورهایی که سرعت بالا دارند استفاده نکنید.
  • در زمان استحمام یک پنبه چرب در گوش قرار دهید تا آب به گوش وارد نشود.
  • طبق توصیه های بهترین دکتر گوش برای درمان پارگی پرده گوش در تهران ، هنگام سرفه و عطسه دهان خود را باز نگه دارید.
  • سعی کنید کنار افراد سرماخورده قرار نگیرید.
  • برای مدتی از مسافرت هوایی پرهیز کنید.
  • اجسام سنگین را جابجا نکنید.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
رها

ممکنه شستشوی گوش باعث پاره شدن پرده ش بشه؟

اینستاگرام دکتر زهرا عباسی