وزوز گوش یا تیتینوس ( علل ، علائم ، راه های درمان و پیشگیری) + دکتر زهرا عباسی

وزوز گوش یا تیتینوس به عارضه ای در شنوایی گفته می شود که فرد علائمی مانند سوت کشیدن ، نبض زدن یا صدای زنگ را بدون هیچ دلیلی در گوش خود احساس کند که می تواند در یک یا هر دو گوش اتفاق بیفتد و با توجه به اینکه طبق آمارها حدود 15 الی 20 درصد مردم مبتلا به بیماری وزوز گوش هستند لازم است تا نشانه ها و دلایل و راهکارهای درمانی آن را بشناسند که در این مقاله به طور کامل توضیح داده می شود.

 

وزوز گوش + دکتر زهرا عباسی

 

وزوز گوش چیست و چه نشانه هایی دارد؟

وزوز یا تیتینوس صدایی است که تنها فرد بیمار می شنود و همانند زنگ یا همهمه می باشد. به طور معمول شرایط خاص یا دچار بودن به یک بیماری موجب بروز آن می شود. باید بدانید که وزوز گوش ها همیشه به شکل زنگ نبوده و ممکن است گاها به صورت اصوات مختلف توسط بیماران گوناگون درک شود. برخی از انواع صداهایی که بیماران گزارش می دهند به شرح زیر می باشد.

  • صدای ویز ویز مانند صدای حشرات
  • احساس صدای غرش مانند صدای حیوانات در دوردست ها
  • شنیدن صدای تیک تیک مانند صدای حرکت عقربه های ساعت
  • صدای هیس گفتن یا همهمه

همانطور که اشاره شد و شما نیز مطالعه کردید در اغلب موارد ورزو گوش عینی نبوده ، به عبارتی دیگر صدای مربوطه را تنها خود بیمار می شوند و دیگران قادر به شنیدن آن نیستند. صدای وزوز ممکن است هر فرکانسی داشته باشد. برخی از بیماران از صدای بم و برخی دیگر از شنیدن صداهای ریز شکایت دارند. بهتر است بدانید گاهی اوقات شدت صدای وزوز بسیار بلند است که در چنین مواردی آسایش و امکان تمرکز از فرد سلب می شود یا نمی تواند صداهای اطراف خود را به خوبی بشنود و آن ها را درک نماید. خوشبختانه وزوز گوش در بسیاری از موارد نیاز به جراحی گوش ندارد.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به وزوز گوش هستند ؟

وزوز گوش ، که به عنوان یک احساس شنیداری غیر واقعی توصیف می‌شود ، می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و در برخی گروه‌های خاص از افراد شایع‌تر است. یکی از گروه‌های در معرض خطر ، افرادی هستند که در معرض صداهای بلند و مداوم قرار دارند ، مانند کارگران صنعتی ، موزیسین‌ها و افرادی که به طور مکرر از هدفون یا بلندگوهای با حجم بالا استفاده می‌کنند. قرار گرفتن در معرض صداهای بلند می‌تواند به آسیب شنوایی منجر شود که وزوز گوش یکی از عوارض آن است.
علاوه بر این ، امکان درگیری افراد مسن با بیماری وزوز گوش نیز بالا است ، زیرا با افزایش سن ، مشکلات شنوایی و کاهش عملکرد سلول‌های گوش داخلی ممکن است رخ دهد. شرایط پزشکی دیگر مانند عفونت‌های گوش ، مشکلات عروقی ، دیابت و فشار خون بالا نیز می‌توانند خطر ابتلا به وزوز گوش را افزایش دهند. همچنین ، برخی از داروها و مواد مخدر ، مانند آسپرین و مواد مخدر، ممکن است به این مشکل دامن بزنند. به طور کلی ، وزوز گوش می‌تواند به عوامل مختلفی وابسته باشد و افراد با تاریخچه آسیب شنوایی یا مشکلات پزشکی خاص، بیشتر در معرض این اختلال قرار دارند.

مدت زمان وزور گوش 

یکی از مهم ترین مسائلی که در زمینه وزوز گوش وجود دارد این است که مدت زمان شنیدن این عارضه چقدر است. باید بگویم که این عارضه می تواند به دو نوع رخ دهد ، یا به صورت دائمی و بدون قطع شدن یا به صورت متناوب که گاها وجود دارد و گاهی اوقات شنیده نمی شود. در موارد بسیار نادر نیز این امکان وجود دارد تا وزوز از نوع منظم باشد. به عنوان نمونه ، به صورت یک صدای ریتمیک شنیده شود. در اغلب موارد نیز این ریتم همزمان با صدای تپش قلب بوده است  که به آن وزوز نبض دار گوش گفته می شود. در چنین مواردی به طور معمول ، پزشک هم با دقت بسیار زیاد می تواند صدای وزوز را بشنود. از همین رو می توان گفت این نوع وزوز تنها موردی است که عینی و قابل درک است.

علت بروز وزوز گوش

یافتن علت بروز یک عارضه می تواند تا حد بسیار زیادی به جلوگیری از عوارض جانبی کمک کند. برخی از بیماری ها یا شرایط می توانند موجب بروز تیتینوس شوند یا علائم آن رابدتر نمایند. در بیشتر موارد یافتن علت این عارضه عملی نبوده اما با این وجود در ادامه برخی از شایع ترین علل بروز وزوز گوش را بیان خواهیم کرد.

  • کاهش شنوایی از اصلی ترین علل وزوز گوش

سلول های ظریف و حساسی درون گوش داخلی یا همان حلزون گوش وجود دارند. زمانی که امواج صوتی به گوش ها می رسند طی یک پروسه خاصی این سلول های مویی تکان می خورند. حرکت کردن این سلول های حساس باعث به وجود آمدن سیگنال های می شود از راه اعصاب شنوایی از گوش داخلی به ناحیه مربوط به حس شنوایی در مغز انتقال می یابند و باعث می شوند ما انسان ها قادر به شنیدن صدا های اطراف خود باشیم و بتوانیم آن را درک نماییم. اگر سلول های مویی موجود در گوش آسیب ببینند یا تخریب شوند ، ممکن است بدون اینکه از خارج تحریک شوند سیگنال هایی را به وجود آورند که باعث بروز وزوز گوش شود. بالا رفتن سن و قرار گرفتن در معرض صداهای بلند برای مدت زمان طولانی باعث می شود چنین آسیب های شدیدی به سلول های مویی موجود در گوش داخلی وارد شود. از همین رو کاهش شنوایی ممکن است یکی از مهم ترین علل بروز وزوز در گوش باشد.

  • عفونت گوش یا بسته شدن مجاری گوش عاملی بر بروز وزوز گوش

از دیگر عواملی که می تواند باعث بروز وزوز گوش شود بروز عفونت گوش و ترشحات ناشی از آن می باشد که می تواند کانال های گوش را مسدود سازد. عفونت کرونا نیز یکی از مهم ترین عوامل ایجاد وزوز در گوش است. گاهی ممکن است جرم گوش ، کثیف شدن آن یا وارد شدن یک جسم خارجی باعث انسداد کانال گوش شود. بسته شدن این کانال موجب بروز تغییر در فشار داخل گوش شده که این تغییر به ایجاد صدا یا تیتینوس منجر گردد.

  • وارد شدن ضربه به سر و گردن

وارد آمدن ضربه به نواحی های مختلف سر و گردن ممکن است گوش داخلی را تحت تاثیر خود قرار دهد. عصب شنوایی هم در ارتباط نزدیک با گوش داخلی بوده و آسیب می بیند. تمامی این موارد می توانند باعث بروز اختلال در کارکرد طبیعی مغز در رابطه با شنیدن صدا ها شوند. به طور معمول چنین ضرباتی موجب به وجود آمدن وزوز گوش در یک سوی خواهد شد که در این موارد مشاهد شده فرد همراه با وزوز دچار سردرد نیز بوده است.

  • استفاده از برخی دارو ها

تعدادی از دارو ها وجود دارند که قادر هستند موجب ایجاد وزوز در گوش یا وخیم تر شدن تیتینوس قبلی گردد. به طور معمول ، هر چه دوز این دارو ها بیشتر باشد ، شدت این وزوز بدتر خواهد بود. در اکثر چنین مواردی با قطع دارو های مصرفی ، صداهای ناخواسته نیز برطر می گردد. دارو های زیر شایع ترین نوع دارو هایی هستند که باعث بروز وزوز گوش می شود :

  • دارو های ضد التهاب غیرکورتیکوستروئیدی یا غیر کورتونی
  • استفاده از برخی از آنتی بیوتیک ها
  • برخی از دارو های درمان سرطان
  • بعضی از دارو های مدر یا افزایش دهنده دفع ادرار
  • دارو های ضد مالاریا
  • دارو های ضد اضطراب و ضد افسرگی

تشخیص وزوز گوش در تهران

تشخیص وزوز گوش یا تینیتوس در تهران ، معمولاً از طریق ارزیابی‌های مختلف زیر نظر بهترین متخصص گوش انجام می‌شود. این فرآیند شامل مراحل زیر است:

  • بررسی سوابق پزشکی

پزشک از شما سوالاتی درباره سوابق پزشکی، داروهای مصرفی، و شرایط فیزیکی و روحی‌تان می‌پرسد. این اطلاعات به شناسایی عوامل موثر بر وزوز گوش کمک می‌کند.

  • معاینه پزشکی

معاینه گوش، سر و گردن برای بررسی علل فیزیکی وزوز گوش انجام می‌شود. پزشک ممکن است از ابزارهای تخصصی برای بررسی دقیق گوش‌ها استفاده کند.

  • آزمایشات شنوایی

آزمایشات شنوایی مانند ادیومتری یا شنوایی سنجی برای ارزیابی میزان شنوایی و تعیین نوع و شدت وزوز گوش انجام می‌شود. این آزمایشات کمک می‌کنند تا پزشک بفهمد که آیا مشکل شنوایی شما با وزوز گوش مرتبط است یا خیر.

  • تصویربرداری

در برخی موارد، پزشک ممکن است از تصویربرداری مانند MRI یا CT اسکن برای بررسی ساختارهای داخلی گوش و سر و تشخیص مشکلات احتمالی استفاده کند.

  • آزمایشات تکمیلی

پزشک ممکن است آزمایشات خون یا دیگر آزمایشات برای بررسی علل احتمالی سیستماتیک وزوز گوش مانند مشکلات عروقی، عفونت‌ها ، کمبود ویتامین یا سایر شرایط پزشکی انجام دهد.

وزوز گوش نشانه چیست ؟

با وجود اینکه علل مختلفی باعث بروز چنین مشکلی می شود اما می توانیم بگویم این عارضه خود در برخی از مواقع و بر اثر بیماری های مختلفی که در ادامه به بیان آن ها می پردازیم ، به وجود می آید. به بیانی دیگر این بیماری می تواند نشان دهنده وجود یک بیماری مهم در بدن باشد که نیاز به درمان سریع و حیاتی دارد.

  • بیماری منییر

وزوز گوش به همراه سرگیجه ممکن است از جمله اولین و مهم ترین نشانه در تشخیص این نوع بیماری داخلی گوش باشد. فشار غیرطبیعی مایع موجود در گوش داخلی که موجب به وجود آمدن بیماری منییر می شود خود را با بروز نشانه ای همچون سرگیجه و وزوز نشان می دهد.

  • کارکرد نامناسب کانال استاش

شیپور استاش یک کانال ارتباطی میان گوش میانی و حلق است که این دو را به یک دیگر متصل می سازد. اگر این کانال بسته شود ، در گوش فرد حالتی شبیه به گرفتگی گوش رخ می دهد که در چنین مواقعی به دلیل مسدود شدن مجاری گوش وزوز گوش رخ می دهد.

  • بروز تغییرات در استخوانچه های گوش

سخت شدن استخوان های ظریف موجود در گوش میانی هم می تواند موجب بروز تغییراتی در حس شنوایی شما شود. به چنین حالتی اتواسکلروز گفته می شود که می تواند علاوه بر کاهش قدرت شنوایی شما موجب بروز وزوز گردد.

  • سایر بیمار های گوش

از دیگر مشکلاتی که ممکن است برای گوش رخ دهد و بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران برای اطلاع و آگاه کردن شما از بروز وزوز گوش استفاده کند می توان به گرفتگی عضلات گوش داخلی ، ناهنجار های مفصل فکی گیجگاهی ، آکوستیک نورینوما و سایر تومور های سر و گردن ، ناهنجاری های قلبی و عروقی ، دیابت ، مشکلات تیروئید ، میگرن ، کم خونی و یا ابتلا به برخی از بیماری های خود ایمنی که به معنای حمله اشتباهی سیستم دفاعی بدن به سلول های سالم و بی ضرر بدن می باشد مانند ، آرتریت ، آرتروز روماتیسمی ، لوپوس و غیره اشاره کرد.

پرسشی که به تعداد دفعات بسیار زیادی از پزشکان پرسیده می شود و برای خیلی از افراد مهم است و لازم دانستیم در این قسمت به پاسخ آن بپردازیم این است که آیا کمبود ویتامین نیز می تواند موجب بروز وزوز در گوش شود؟ در صورت پاسخ مثبت چه ویتامینی باید مصرف گردد. پژوهش های علمی معتبر در سر تا سر دنیا تاکنون نشان نداده اند که آیا کمبود ویتامین خاصی می تواند باعث بروز وزوز گوش شود اما برخی از اطلاعات تازه حاکی بر آن هستند که ممکن است کمبود ویتامین د  باعث بروز این اختلال شود. با این وجود اطلاعات معتبر پزشکی نشان می دهد تجویز ویتامین ب 12 در کنار دارو های درمانی این بیماری می تواند بهبود بیماران را تسریع بخشد.

عوامل موثر بر بروز وزوز یا تیتینوس

برخی از عوامل وجود دارند که می توانند احتمال بروز یک مشکل یا نشانه را به میزان بسیار زیادی افزایش دهند که به ان ها عوامل خطر زا گفته می شود. هر کسی ممکن است به وزوز گوش دچار گردد ، اما عوامل خطرزا باعث می شود احتمال بروز این بیماری در افرادی که در معرض چنین عواملی قرار گرفته اند افزایش یابد.

  1. قرار گرفتن در معرض صدا های بلند : یکی از مهم ترین دلایلی که باعث می شود تیتینوس به وجود آید قرار گرفتن در معرض صدای بلند می باشد. ماشین آلات سنگین ، اره بنزینی ، موسیقی و غیره شایع ترین وسایلی هستند که موجب بروز افت شنوایی کارکنان مربوطه و وزوز گوش می شوند. در رتبه پایین تر دستگاه های پخش صدای قابل حمل قرار دارند. استفاده از این ابزار ها با صدای بلند برای مدت زمان طولانی باعث افزایش شنوایی و وارد شدن آسیب به شنوایی می شود. کسانی که در محل کار خود سر و صدای بسیار زیادی وجود دارد مانند کارگران ساختمانی ، معادن ، کارخانه ها ، موسیقی دان ها و غیره بیشتر از سایر افراد در معرض افت شنوایی ناشی بر اثر صدا های بلند قرار دارند. از همین رو این افراد بیش از سایرین ممکن است دچار وزوز گوش شوند.
  2. بالا رفتن سن : همانطور که اشاره شد بالا رفتن سن ، برخی از رشته های عصبی شنوایی را از کار می افتند. افت شنوایی و شاید تیتینوس به دنبال افزایش سن رخ می دهد.
  3. جنسیت : مرد ها بیش تر از زنان در معرض دجار شدن به وزوز هستند.

درمان وزوز گوش در منزل

برای درمان وزوز کردن گوش در خانه باید ورزش های خاصی را انجام داد و از اصول و قواعد خاصی پیروی کرد. اصول و قواعدی که می تواند در رژیم غذایی یا عادات خاص زندگی رعایت شود. زندگی کردن با وزوز گوش بسیار سخت و آزار دهنده است و اگر نتوانید آن را به موقع درمان کنید اوضاع بدتر از این ها نیز می شود و تنها به شنیدن یک صدای ریز در گوش ختم نمی گردد. خوشبختانه ، مجموعه کاملی از تکنیک ها و روش های ایده آل برای کمک به شما برای رفع این مشکل آزار دهنده وجود دارد. اما بهتر است پیش از هر چیزی با یک متخصص گوش و حلق و بینی مجرب و متبحر صحبت کنید تا وی علت به وجود آمدن این عارضه را کشف کند و با درمان مشکل به طور کل این بیماری را درمان کند. از جمله راهکار های درمانی که می توانید برای درمان وزوز گوش در خانه استفاده کنید عبارت اند از :

  • سطح استرس را مدیریت کنید!

مدیریت کردن و کاهش سطح استرس می تواند به عنوان درمانی موثر محسوب شود. زیرا استرس می تواند احساس وزوز در گوش را بیشتر قابل توجه کند و آرامش شما را به مخاطره بیاندازد. هرچیزی که شما را ارام کند برای کاهش علائم موثر و عالی خواهد بود از جمله ورزش سبک ، یوگا ، گوش دادن به چیز های آرامش بخش و موسیقی درمانی که باعث می شود احساس بهتری داشته باشید.

  • مراقب چیزهای که قبل از خواب می خورید و می نوشید باشید!

از رفتن به رختخواب به صورت گرسنه یا شکم پر خودداری کنید. به طور کل چند ساعت قبل از خواب از مصرف وعده های غذایی بزرگ خودداری کنید.

  • تجمع جرم گوش را از بین ببرید!

جمع شدن جرم گوش ها یکی از دلایل بالقوه وزوز گوش است. اگر جرم بیش از حد گوش ریشه احتمالی مشکل شما باشد ، با خارج کردن آن ها علائم کاهش پیدا خواهد کرد. برداشتن موم داخل گوش فرایند ظریفی است که باید حتما توسط متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود.

بهترین داروی درمان وزوز گوش

در حال حاضر ، درمان قطعی برای وزوز گوش وجود ندارد ، اما برخی داروها و روش‌ها می‌توانند به کاهش شدت و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا کمک کنند. داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی ، مانند سرتراست و آمی‌تریپتیلین ، می‌توانند به تسکین علائم وزوز گوش کمک کنند. همچنین ، استفاده از دستگاه‌های تقویت صدا یا روش‌های مانند درمان شناختی-رفتاری (CBT) و صوت‌درمانی می‌تواند به مدیریت و کاهش تأثیرات وزوز گوش بر زندگی روزمره کمک کند. مهم است که افراد مبتلا به وزوز گوش با پزشک خود مشورت کنند تا بهترین گزینه‌های درمانی را بر اساس شرایط خاص خود انتخاب کنند.

 روش پیشگیری از وزوز گوش چیست ؟

دکتر زهرا عباسی ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی و بهترین جراح گوش تهران ،  به چند راهکار مهم برای پیشگیری از وزوز گوش اشاره کرده اند :

  1. محافظت از گوش‌ها در برابر صداهای بلند

– استفاده از محافظ گوش: در محیط‌های پر سر و صدا مثل کنسرت‌ها، کارگاه‌ها، یا محل‌های ساختمانی از محافظ گوش استفاده کنید.

– تنظیم حجم صدا: هنگام گوش دادن به موسیقی با هدفون یا هدست، حجم صدا را در حد متوسط نگه دارید و از قرار گرفتن در معرض صداهای بلند برای مدت طولانی خودداری کنید.

  1. مراقبت از سلامت عمومی

– پرهیز از مواد مضر: از مصرف سیگار، کافئین و الکل خودداری کنید یا مصرف آنها را محدود کنید، زیرا این مواد می‌توانند وزوز گوش را تشدید کنند.

– مدیریت استرس: تمرینات آرامش‌بخش مانند یوگا، مدیتیشن، یا تنفس عمیق می‌تواند به کاهش استرس و پیشگیری از وزوز گوش کمک کند.

  1. حفظ سلامت گوش‌ها

– مراجعه منظم به پزشک: بررسی‌های دوره‌ای گوش و شنوایی توسط پزشک می‌تواند به شناسایی و درمان مشکلات قبل از بروز وزوز گوش کمک کند.

– مراقبت از گوش: از تمیز کردن گوش‌ها با وسایل تیز یا چوب‌های گوش پاک‌کن خودداری کنید تا از آسیب به گوش داخلی جلوگیری شود.

  1. پیشگیری از عفونت‌های گوش

– مراقبت در برابر سرماخوردگی و عفونت‌ها: بهداشت عمومی را رعایت کرده و از افرادی که علائم عفونت دارند دوری کنید تا از عفونت‌های گوش که می‌توانند به وزوز گوش منجر شوند، پیشگیری کنید.

  1. مدیریت داروها

– مشاوره با پزشک: قبل از مصرف هر داروی جدید، به خصوص داروهایی که ممکن است بر شنوایی تاثیر بگذارند، با پزشک خود مشورت کنید.

 

با رعایت این نکات، می‌توانید خطر بروز وزوز گوش را کاهش داده و سلامت شنوایی خود را حفظ کنید.

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
2 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
الهام حبیبی

خانم دکتر من حتی موقع صحبت کردن هم احساس می کنم توی گوشم یه صدای اضافی هست. درمان شدنی هست؟

drabasi14

سلام. باید علت یابی بشود و اگر علت قابل درمان داشت درمان متناسب با آن انجام شود

اینستاگرام دکتر زهرا عباسی