چه زمانی پس از عمل بینی مجاز به از سرگیری ورزش هستیم ؟ ورزش بعد از جراحی بینی دغدغه ای جدی برای افرادی است که به طور حرفه ای تمرینات ورزشی انجام می دهند و یا جزو تیم های ورزشی هستند ، شمرده می شود. با توجه به شایع بودن عمل بینی در ایران ، ورزشکاران زیادی نیز به انجام این عمل روی آورده و پیش از اقدام به انجام این پروسه خواستار کسب اطلاعات بیشتری در این خصوص هستند. اگر شما به تازگی رینوپلاستی انجام داده اید و یا قصد انجام آن را دارید توصیه می کنیم این مطلب را از دست ندهید. در این مقاله دکتر زهرا عباسی به تمام سوالاتی که ممکن است پیرامون ورزش بعد از عمل بینی در ذهن ایجاد شود ، می پردازیم.
اهمیت رعایت نکات ورزش بعد از جراحی بینی
همه می دانیم پس از عمل بینی ، به دلیل تغییرات اعمال شده در بافت های بینی ، لازم است فرد مدت زمانی را به طور کامل استراحت نماید تا قوای جسمی خود را بازیابد. در روزهای ابتدایی انجام هر گونه فعالیت سنگین که منجر به اعمال فشار به ناحیه صورت می شود ، ممنوعیت دارد بنابراین در دو روز ابتدایی استراحت داشته باشید تا اثرات بیهوشی و عمل از بدن شما برطرف شود. به دلیل داشتن تحرک در حین ورزش ، ممکن است آسیب هایی ناخواسته به ناحیه صورت وارد شود و نتیجه عمل را تحت تاثیر دهد. از سویی دیگر به دلیل تحرک فشار خون بالا رفته و همین امر منجر به خونریزی از بافت های بینی و متعاقب آن تورم و التهاب در قسمت بینی و اطراف آن می شود.
بهترین زمان ورزش بعد از جراحی بینی
شاید در ذهن شما هم این سوال به وجود امده باشد که ” چند وقت بعد از عمل می توان ورزش کرد ؟” ممکن است فرد احساس کند به لحاظ قوای بدنی در شرایطی قرار گرفته که می تواند مستقیما به فعالیت های سابق خود برگردد. اما توجه داشته باشید که پس از گذشت 5 الی 6 هفته بعد از عمل ، استخوان بینی به خوبی اصلاح و ترمیم می شود. این بازه زمانی دقیقا به شرایط جسمی فرد ارتباط داشته و ممکن است در برخی افراد زودتر و برخی دیگر دیرتر بهبود یابند. بنابراین در این مدت زمان نیاز است با تقویت بدن به لحاظ تغذیه و استراحت و مایعات به خود برای تسریع بهبودی کمک نمایید و با ورزش زود هنگام به بدن و بینی خود فشار وارد نکنید. بافت های بینی بعد از عمل تازه هستند و همچنان ممکن است مستعد خونریزی باشند. بسته به قوای جسمی و شرایط بدنی شما پزشک پیشنهاد می کند دقیقا چه زمانی برای از سرگیری ورزش بعد از عمل بینی برای شما مناسب است.
عوارض ورزش بعد از جراحی بینی
ورزش های سنگین بلافاصله بعد از عمل می تواند عوارض جبران ناپذیری را برای فرد به دنبال داشته باشد. این عوارض به گفته دکتر زهرا عباسی شامل موارد زیر می شوند:
- التهاب و تورم ببش از حد طبیعی
- باز شدن بخیه ها و برش های کنار پره بینی
- عفونت در ناحیه بینی
بنابراین با توجه به عوارض یاد شده ، لازم است در ماه اول بعد از عمل از هر گونه ورزش بجز پیاده روی سبک خودداری نمایید. چگونگی گذارندن دوره بهبودی می تواند در نتیجه عمل تاثیر بگذارد در نتیجه تا مدتی جهت شروع به ورزش دست نگه دارید.
نقش پیاده روی بعد از عمل بینی
پس از گذشت 2 تا 3 روز ، به شرطی که پزشک شما دستور استراحت مطلق نداده باشد ، ورزش بعد از جراحی بینی را می توانید از سر بگیرید. این مدت زمان قاعده کلی در نظر گرفته نمی شود و به دلیل اینکه ممکن است آثار بیهوشی باقی مانده در بدن هر به گونه ای بروز نماید ، لازم است فرد به صدای بدن خوش دهد. بنابراین اگر درد ، سرگیجه و یا سردرد در این روزها دارد ، لازم است همچنان استراحت کنید. پیاده روی از جمله مواردی است که پزشک فرد را به انجام ان ترغیب می نماید. پیاده روی می تواند به تغییر روحیه شما کمک بسزایی نماید. البته به خاطر داشته باشید زمانی که صحبت از فعالیت بعد از عمل به میان می آید ، ورزش و فعالیت های سبک است که گردش خون و ضربان قلب را در بدن به طور ناگهانی بالا نمی برد. بنابراین پیاده روی سریع و دویدن سبک در هفته نخست پس از عمل اکیدا ممنوعیت دارد. دلایل مفید بودن پیاده روی بعد از عمل به شرح زیر است:
- رفع خستگی و کسالت در دوران نقاهت
- به حداقل رسیدن درد و ضعف در عضلات به دلیل استراحت مداوم
- بهبود یافتن جریان خون و متعاقب آن کاهش تورم
- پیشگیری از لخته های خون در بافت بینی
✔ نکته : در هفته اول مدت زمان پیاده روی خود را در حدود 15 دقیقه با حفظ مراقبت از ناحیه صورت خود شروع کرده و در روزهای بعد رفته رفته این زمان را افزایش دهید.
زمان شروع ایروبیک
با توجه به اینکه ایروبیک در میان ورزش های هوازی جای گرفته است و نیاز به تحرک بالایی دارد ، در ماه اول بعد از عمل کاملا ممنوعیت دارد. این ورزش نیاز به اکسیژن بالای داشته و میزان هوای ورودی به سیستم تنفسی از طریق بینی در حین ایروبیک ، می تواند بافت های بینی را ملتهب و متورم نماید و نقاهت را به تعویق بیاندازد. توصیه می شود شروع این ورزش بعد از جراحی بینی را به انتهای ماه دوم موکول نمایید و قبل از شروع با جراح خود در این باره مشورت کنید. طبیعی ست برای از سرگیری ان باید ابتدا ورزش را با شدت ملایم آغاز کرده و به تدریج فعالیت خود را شدت بدهید.
انواع ورزش بعد از جراحی بینی
مهم ترین قدم در ورزش پس از جراحی بینی ، پیروی کامل از دستورالعمل های توصیه شده توسط پزشک شما است. بنابراین اگر ورزشکار حرفه ای هستید یا به صورت روتین و روزانه برنامه ورزشی دارید ، لازم است در جلسات معاینه بعد از عمل از پزشک خود زمان شروع فعالیت های بدنی را پرس و جو کنید. با این وجود به زمان توصیه شده برای برخی از ورزش ها از نظر اکثریت پزشکان می پردازیم:
- یوگا بعد از عمل بینی
در مبحث ورزش بعد از جراحی بینی لازم است به ورزش پر طرفدار ساله های اخیر نیز بپردازیم چرا که درصد زیادی از افراد به انجام یوگا روی اورده اند. باور عموم در این است ورزش یوگا ، جزو تمرینات ورزشی سبک است و آن ها مجاز به انجام ان بعد از عمل هستند. اما این باوری اشتباه است. حرکات یوگا شامل کش و قوس های زیادی است و می تواند به بینی تازه عمل شده شما لطمه وارد نماید. پس از گذشت دو ماه می توانید حرکات ساده یوگا را شروع کرده و پس از سه ماه مجاز به تمرینات سنگین آن خواهید بود.
✔ نکته : در حین انجام حرکات یوگا و مدیتیشن احتیاط کنید که فشار مضاعف بر روی عضلات صورت وارد نشود.
- ورزش های رزمی بعد از عمل بینی
به گفته دکتر زهرا عباسی بهبودی استخوان های بینی شرط اصلی و مهم در آغازه دوباره فعالیت های ورزش بعد از جراحی بینی محسوب می شوند. اگر شما حرفه ای ورزش های رزمی انجام می دهید باید قبل از عمل بدانید که برای شروع دوباره این ورزش های پر خطر که احتمال ضربات به ناحیه سر و گردن در آن ها زیاد است ، لازم است حدود 6 ماه صبر کنید. ورزش هایی مانند بوکس ، کاراته ، تکواندو ، کشتی و و غیره در این دسته بندی قرار می گیرند.
- بدنسازی بعد از رینوپلاستی
فعالیت هایی نظیر بدنسازی که در ان ها کار با دستگاه ورزشی صورت می پذیرد و لازم است فرد وزنه هایی هر چند سبک را بلند نماید ، از جمله ورزش های پر خطر بعد از عمل زیبایی بینی به شمار می آید. در این حرکات ، فشار خون بالا رفته و منجر به خونریزی از بینی می شود. لازم است تا حدود 2 ماه از انجام این ورزش خودداری کرده و در هنگام آغاز دوباره ، از تمرینات سبک شروع کنید.
- دوچرخه سواری
پس از گذشت سه هفته برش ها و بخیه ها تا حدودی تغییر یافته و به سمت بهبودی نسبی می روند و می توانند در مقابل افزایش فشار خون بر اثر ورزش مقاومت بهتری داشته باشند. بنابراین با دوچرخه سواری سبک و آرام پس از این مدت به نظر نمی رسد فرد دچار مشکل شود.
- شنا بعد از عمل بینی
در این بخش از مبحث ورزش بعد از جراحی بینی به زمان شروع شنا کردن بعد عمل می پردازیم. لازم است بدانید تا زمانی که پوست بینی شما به خوبی ترمیم نشده ، مجوز شنا کردن و حضور در سونا و جکوزی را نخواهید داشت. معمولا بعد از گذشت یک ماه کامل ، بخیه های بیرونی به خوبی جوش خورده و بافت داخلی بینی نیز به طور نسبی بهبود یافته است. این مدت زمان برای هر فرد بسته به شرایط جسمی او متفاوت است. علت خطر شنا کردن پیش از بهبود زخم های بینی ، انتقال آلودگی ها و باکتری ها و متعاقب ان بروز عفونت در ناحیه بینی است. در پایان ماه دوم می توانید مجددا شنا کردن را با نظر پزشک خود شروع نمایید .
✔ نکته : شیرجه زدن ، وارونه شدن در آب و غیره در 6 ماه نخست بعد از عمل ممنوع است.
سخن پایانی
برای از سرگیری شروع ورزش بعد از جراحی بینی بسیار محتاطانه عمل کنید تا به بینی جدید شما آسیبی وارد نشود. هر گونه ضربه می تواند آسیب شدیدی به ساختار درونی و فرم ظاهری بینی ما وارد نماید. شرایط بدنی هر فرد با دیگری متفاوت بوده در نتیجه شروع دوباره ورزش هر فرد با دیگری متفاوت است. بنابراین در وهله اول نظر پزشک خود را جویا شده و سپس اقدام به از سرگرفتن فعالیت های ورزشی و تمرینات خود نمایید.