به استقرار هر نوع عامل عفونی در فضای گوش را اوتیت یا عفونت گوش می گویند که می تواند برای بسیاری از افراد ناراحت کننده و دردناک باشد. معمولا این عارضه در کودکان بسیار شایع بوده اما به طور معمول بیماری جدی و خطرناکی نبوده و نیست و به راحتی می توان آن را درمان کرد. این بیماری می تواند موجب ایجاد التهاب در گوش داخلی ، میانی و حتی خارجی شود و مشکلات عدیده ای را برای افراد به وجود آورد. این التهابات می توانند با تولید مقادیر متفاوتی مایع و ترشحات همراه باشند. علاوه بر آن نیز عوامل عفونی و التهاب به وجود آمده بر اثر آن ممکن است با علائم مختلفی همراه باشد که فرد نتواند بروز این عارضه را تشخیص دهد. در ادامه این مقاله از سایت دکتر زهرا عباسی بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران در رابطه با علائم ، روش های تشخیص و راه های درمان عفونت گوش در تهران و سایر شهر های ایران مطالبی را بیان خواهیم کرد که مطالعه آن ها به تشخیص زود هنگام و انتخاب بهترین روش درمانی کمک می کند.
عفونت گوش میانی
با توجه به گفته های فوق در می یابیم که هر نوع میکروبی که در گوش میانی مستقر شود و تکثیر پیدا کند و در نهایت باعث ایجاد التهاب ، قرمزی و تورم و همچنین ترشحات غیر طبیعی در پشت پرده صماخ شود به آن اوتیت یا عفونت در گوش میانی گفته می شود. در واقع زمانی که عوامل عفونی همانند باکتری و ویروس در قسمت پشتی پرده گوش قرار بگیرند عفونت رخ می دهد. شایع ترین دلیلی که باعث ایجاد این مشکل می شود باکتری ها هستند.
التهاب در گوش میانی ممکن است با ترشحات بیشتری همراه باشد و موجب ایجاد ناراحتی و گوش درد در فرد شود. عفونت گوش میانی در بزرگسالان ، کودکان و در هر بازه سنی ممکن است رخ دهد. نونهالان که در گروه سنی بینی 6 تا 15 ماهه هستند با بیشترین شیوع عفونت رو به رو می باشند. در اغلب موارد این عارضه در فصل زمستان و اوایل بهار رخ می دهد و اکثرا بدون نیاز به مصرف هیچ نوع داروی خاصی از بین می رود. با این وجود در صورت ادامه دار بودن درد یا طب یا مشاهده علائمی که در ادامه بیان می کنیم بهتر است به بهترین دکتر گوش و حلق و بینی تهران برای درمان عفونت گوش مراجعه نمایید.
تفاوت اوتیت گوش داخلی و خارجی
برخی ها زمانی که مجاری گوش خارجی شان دچار التهاب می شود مشکل خود را با اوتیت گوش داخلی اشتباه می گیرند باید بگویم که عفونت گوش خارجی نوعی بیماری است که موجب بروز التهاب در مجرای گوش خارجی شده که لوله میان گوش خارجی و لاله گوش می باشد. از این نوع عارضه به عنوان گوش شناگر نیز یاد می شود چرا که به دلیل قرار گرفتن مداوم درون آب ، کانال گوش در برابر التهابات اسیب پذیر تر خواهد شد.
علل رخ داد عفونت گوش
این عارضه به علت وارد شدن باکتری یا ویروس در گوش میانی به وجود می آید. این عفونت غالبا ناشی از بیماری های دیگری مانند سرماخوردگی ، انفولانزا یا انواع حساسیت های به وجود می آید که در بیشتر موارد پیش از عفونت کامل گوش ، یک عفونت ساده و جزئی مانند سرماخوردگی وجود دارد. به دنبال این عفونت ساده گلو یا بینی لوله استاش یا همان شپیور استاش متورم و بسته می گردد. از همین رو ترشحات مخاطی گوش قادر به تخلیه نبوده و در محل خود تجمع پیدا می کنند.
تجمع پیدا کردن این ترشحات و خارج نشدن آن ها از گوش محیطی ایده آل برای رشد و تکثیر عاملان عفونی فراهم می کنند و بدین ترتیب موجب بروز عفونت و گسترش آن می شوند. در صورتی که لوزه سوم یا آدنوئید نیز بزرگ گردد می تواند موجب بسته شدن شیپور استاش و ممانعت از خروج ترشحات و در نتیجه عفونت گوش به صورت مزمن یا مکرر شود که می توان آن را با انجام یک عمل جراحی ساده از بدن خارج کرد.
نقش شپیور استاش در بروز عفونت
همانطور که اشاره شد شیپور استاش مسیر های باریکی می باشند که از هر دو گوش میانی تا قسمت پشت گوش و پشت مسیر تنفسی فرد ادامه دارند. انتهای آن نیز به دلایل مختلفی اعم از تنظیم فشار هوا در داخل گوش میانی ، چرخش هوا در گوش ، تخلیه ترشحات طبیعی از گوش باز و بسته می شود. همانطور که گفته شد متورم شدن و مسدود شدن آن می تواند باعث تجمع یافتن مایعات در گوش میانی شده که این مایعات احتمال آلوده شدن و بروز عفونت گوش را در گوش به میزان بسیار زیادی افزایش می دهد. این لوله ها در کودکان بسیار باریک بوده و افقی هستند که این امر باعث می شود تخلیه آن ها سخت تر بوده و احتمال گرفتگی در آن ها افزایش پیدا کند.
نقش آدنوئید ها یا لوزه ها
لوزه ها دو لایه بافت بسیار کوچک در قسمت پشتی بینی هستند که بر اساس تحقیقات صورت گرفته شده در فعالیت سیستم ایمنی بدن نقش بسیار مهمی دارند. از آنجا که آدئوید ها به انتهای شیپور استاش نزدیک می باشند تورم آن ها می تواند شیپور را مسدود کند که این امر متعاقبا به عفونت گوش میانی منجر می گردد. متورم شدن و تحریک آدنوئید ها به احتمال بسیار زیادی در عفونت کردن گوش کودکان نقش مهمی دارد چرا که کودکان نسبت به بزرگسالان دارای آدنوئید های نسبتا بیشتری می باشند.
از جمله مهم ترین دلایلی که باعث بروز عفونت گوش می شود!!
شرایط و دلایل متعددی وجود دارد که می تواند به بروز عفونت یا ایجاد مشکلات متعدد در گوش میانی شود که عبارت اند از:
اوتیت همراه با افیوژن یا تورم و تجمع مایعات در گوش میانی بدون عفونت باکتریایی یا ویروسی : این نوع آلودگی بر اثر باقی ماندن مایعات بعد از بهتر شدن عفونت گوش در افراد رخ می دهد. یکی از دلایل دیگر نیز عملکرد نامناسب شیپور استاش و انسداد غیر عفونی آن ها می باشد.
اوتیت مزمن به همراه افیوژن : این عارضه نیز در زمانی رخ می دهد که مایعات در گوش میانی باقی مانده و دارای عفونت باکتریایی یا ویروسی نمی باشد. این نوع تجمع مایعات گوش در کودکان بیشتر رخ داده و موجب افزایش احتمال ابتلای آن ها به عفونت های جدید می شود و می تواند بر روی شنوایی افراد تاثیر بگذارد.
اوتیت خلط آور مزمن: این عارضه نوغی عفونت گوش می باشد که با درمان های معمول از بین نخواهد رفت و می تواند به سوراخ شدن پرده میانی گوش منجر گردد.
عوامل تاثیر گذار بر روی بروز عفونت
عوامل متعددی وجود دارند که می توانند موجب بروز این عارضه شود که در ادامه به برخی از آنان خواهیم پرداخت:
- سن : کودکانی که در سنین 6 ماه تا 2 سال هستند به دلیل اندازه و نوع شیپور استاش گوششان و همچنین عدم تکامل سیست ایمنی بدنشان مستعد ابتلا به عارضه عفونت در گوش می باشند.
- مراکز مراقبت گروهی از کودکان : کودکانی که در مهد کودک ، پیش دبستانی یا مکان های گروهی مورد مراقبت قرار می گیرند بیشتر از کودکانی که در منزل تحت نظارت والدین قرار دارند دچار سرما خوردگی و در نتیجه عفونت گوش می شوند. علاوه بر آن نیز کودکان در شرایط گروهی در معرض عفونت های بیشتری قرار دارند. این بدین معنی نیست که فرزندان خود را به این مراکز نفرستید بلکه به این معنی است که به فرزندانتان رعایت بهداشت فردی و همچنین مراقبت از خود را بیاموزید.
- تغذیه نوزادان : نوزادانی که از شیشه شیر و در حالت درازکش تغذیه می شوند بیشتر از نوزادانی که از شیر مادر خود استفاده می کنند در معرض خطر ابتلا به عفونت می باشند.
- عوامل فصلی : از دیگر مواردی که می تواند باعث شود شما به عفونت گوش دچار شوید و به مراجعه به بهترین دکتر گوش تهران نیاز پیدا کنید ، می توان به عوامل فصلی مانند آلرژی های بهار یا پاییز اشاره کرد.
- کیفیت هوا : قرار گرفتن در معرض دود دخانیات ، ماشین آلات و غیره می توانند خطر بروز این مشکل را افزایش دهند.
- شکاف کام : تفاوت های که در ساختار استخوان و عضلات کودکانی که به عارضه شکاف کام و لب دچار هستند باعث می شود تخلیه لوله اوستاش با مشکل رو به رو شود و در نهایت فرد با عفونت ها مختلفی دست و پنجه نرم کند.
نشانه های عفونت گوش در بزرگسالان
چرکی شدن گوش اکثر در اثر فعالیت ویروس یا باکتری در ناحیه گوش و حلق و بینی اتفاق می افتد به ویژه در افرادی که دچار حساسیت پوستی خاص ، بیماری ، ضعف سیستم ایمنی هستند یا افرادی که طولانی مدت در آب هستند دیده می شود.
عفونت گوش بر اساس مزمن یا حاد بودن می تواند به صورت کوتاه مدت یا بلند مدت سبب بروز ناراحتی و ایجاد حس فشار و بی قراری در افراد شود و به طور معمول علائم آن در کودکان و بزرگسالان و ناحیه ای از گوش که دچار عفونت شده متفاوت خواهد بود با این حال چند نشانه اصلی از عفونت گوش به شرح زیر است :
- احساس فشار و سنگینی در داخل گوش
- ضعیف شدن یا از دست دادن شنوایی
- حس بی قراری و درد خفیف در ناحیه گوش
- خروج مایع چرک مانند از گوش
- تب و احساس خستگی در بیمار
در شرایطی که عفونت به گوش میانی و داخلی برسد علائمی مانند سردرد و سرگیجه یا حالت تهوع نیز می تواند ایجاد شود در شرایطی که نشانه ها به طور مداوم ادامه پیدا کند نیاز به مراجعه به پزشک و انجام معاینات می باشد.
علائم عفونت گوش در کودکان
از آنجایی که کودکان سیستم ایمنی ضعیف تری دارند بیشتر در معرض ابتلا به عفونت گوش هستند هر چند که این عارضه در بیشتر موارد با گذشت 3 روز رفع خواهد شد اما اگر مدت آن به بیش از یک هفته رسید و حالتی از تب یا حالت تهوع دیده شد حتما نیاز به بررسی توسط بهترین جراح گوش هست.
در این شرایط نوزادان و خردسالان دارای علائم زیر هستند :
- درد گوش
- بی قراری
- سردرد و بی اشتهایی
- جمع شدن مایع در گوش
- مالش یا کشیدن گوش
- کاهش شنوایی و واکنش پذیری نسبت به صدای محیط
عوارض ابتلا به عفونت گوش و عدم درمان آن
در اغلب موارد عفونت های گوش موجب بروز مشکلات طولانی مدت نمی شوند اما دچار شدن به عفونت مزمن یا تکرار عفونت به هر دلیلی می تواند منجر به عوارض جانبی و جدی شود. از جمله مشکلاتی که می تواند این عارضه برای افراد به وجود آورد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلال در شنوایی : کم شنوایی موقت و خفیف در زمان عفونت گوش بسیار شایع بوده و در بیشتر موارد بعد از تخلیه آن بهتر می شود. اما با این وجود عفونت های مزمن گوش یا وجود مایعات در گوش میانی می تواند باعث کاهش شنوایی افراد به میزان قابل توجهی شود. در صورت به وجود آمدن آسیب دائمی در پرده گوش یا سایر ساختار های گوش میانی می تواند منجر به کاهش قابل توجه شنوایی شود. در صورت به وجود آمدن آسیب جدی و دائمی در پرده گوش یا دیگر ساختار های گوش میانی ممکن است شنوایی فرد به طور دائم از بین رود.
- تاخیر گفتاری یا رشدی : اگر شنوایی نوزادان به طور موقت یا دائمی دچار اختلال شود ، ممکن است مهارت های گفتاری ، اجتماعی و حتی رشدی آن ها با اختلال و تاخیر رو به رو شود.
- گسترش عفونت : یکی از مهم ترین و جدی ترین عوارض عفونت گوش و عدم درمان آن گسترش عفونت می باشد. بهتر است بدانید عفونت های درمان نشده یا بدخیم می توانند به بافت های اطراف نفوذ پیدا کنند و بخش های مختلفی از بدن را به خود درگیر نمایند. عفونت برآمدگی استخوانی در پشت گوش که در اصطلاحات علمی به آن ماستوئیدیت می گویند می تواند منجر به آسیب به استخوان و تشکیل کیست پر از چرک در گوش شود. در موارد بسیار نادر نیز عفونت های جدی گوش میانی به سایر بافت های جمجمه از جمله مغز یا غشا های اطراف آن (مننژیت) گسترش پیدا کند.
- پارگی پرده گوش : بیشتر آسیب های که به پرده گوش وارد می شوند بعد از گذشت 72 ساعت بهبود پیدا می کنند اما با این وجود در برخی از موارد نیاز است تا تحت عمل جراحی درمانی به نام ترمیم پرده گوش قرار گرفت.
موثر ترین روش درمان عفونت گوش در تهران
بیشتر انواع اوتیت گوش میانی در عرض گذشت سه الی پنج روز به صورت خود به خود بهبود پیدا می کنند. این موارد به طور عمومی به درمان خاصی نیاز ندارند و دکتر برای کنترل تب و کاهش درد استفاده از داروهایی همانند استامینوفن یا ایبوپرفن را تجویز می کند. لازم به ذکر است که هر نوع داروی مسکنی برای کودکان مناسب نبوده و باید حتما پیش از استفاده با یک دکتر فوق تخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران برای درمان عفونت گوش در کودکان مشورت نمایید تا وی دارو های ضد درد مناسب با سن و شرایط پزشکی کودک را تجویز نماید. گذاشتن یک حوله گرم بر روی گوش نیز می تواند درد به وجود آمده را کاهش دهد.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
عالی بود مقاله عفونت گوش خیلی جامع بود