بیماری منییر

بیماری منییر چه علائمی دارد و علل ابتلای افراد به ان چیست ؟ این بیماری از جمله بیماری های مختص گوش است که می تواند موجب اختلالاتی در بدن شود. نشانه اصلی سرگیجه پیش رونده است که موجب اختلال در فعالیت های روزمره فرد می گردد. متاسفانه برای این بیماری درمانی قطعی وجود ندارد و تنها با کمک داروها و در موارد پیشرفته توانبخشی و جراحی می توان به کنترل علائم کمک نمود. در ادامه مقاله ، دکتر زهرا عباسی بهترین جراح گوش تهران ضمن ارائه اطلاعات در مورد علل بروز این بیماری ، به راه های تشخیص و درمان ان نیز می پردازد.

 

بیماری منییر - دکتر زهرا عباسی

 

بیماری منییر چیست؟

عارضه نارسایی و اختلال در گوش داخلی با نام منییر موجب سرگیجه ، عدم تعادل و ناشنوایی در فرد می گردد. البته باید توجه داشت این اختلال ممکن است فقط در یکی از گوش های فرد بروز نماید و لزوما هر دو گوش فرد درگیر نخواهد شد. ابتلا به این عارضه در تمامی سنین محتمل است اما اغلب بزرگسالان درگیر این بیماری می شوند. با وجود اینکه منییر جزو بیماری مزمن شناخته می شود با روش های درمانی و تشخیص به موقع ، می توان علائم آن را در بدن به حداقل رساند.

علائم بیماری منییر از نظر بهترین جراح گوش تهران

علامت های بیماری در مراحل اولیه ، معمولا به صورت دوره ای بوده و ممکن است بدون توجه و درمانی خاص ، از بین بروند و مجددا ظهور پیدا نمایند. در بیشتر کسانی که به این بیماری مبتلا هستند فواصل زمانی بروز علائم کوتاه و کوتاه تر می شود. این مساله موجب نگرانی فرد شده و مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی جهت تشخیص آن را ضروری می نماید. این علائم عبارتند از :

  • سرگیجه

اغلب افرادی که بدون هیچ مشکل جسمی در طول روز به سرگیجه دچار می شوند ، می توان این دلیل سرگیجه را بیماری منییر دانست. این سرگیجه ها ممکن است از 20 دقیقه تا 24 ساعت به طول بیانجامند و فرد را از فعالیت های روزمره خود بازدارند. البته در سرگیجه های شدید ، بروز تهوع در فرد نیز دور از انتظار نیست.

  • افت شنوایی

در ابتدای ابتلای فرد به بیماری منییر ، ممکن است بیمار شنوایی خود را به طور موقت از دست بدهد و بعد از گذشت مدتی و درمان مقتضی ، مجددا شنوایی خود را بدست اورد. البته درصد کسانی که به طور دائمی شنوایی خود را از دست می دهند بالاست.

  • وزوز گوش

وزوز و شنیدن صداهایی ازاردهنده مانند ان جزو علامت هایی هستند که باید به ان توجه نمود و در ریشه یابی علت آن کوتاهی نکرد.

  • احساس گرفتگی در گوش

پر بودن گوش و احساس فشار نیز از دیگر علائمی است که می تواند نشانه ای از بیماری منییر باشد.

تمامی علائم ذکر شده ، می تواند علامتی از بیماری های دیگر نیز باشند بنابراین برای یافتن علت و درمان ان بهتر است به محض مواجه شدن با هر کدام از علامت ها ، به متخصص گوش و حلق و بینی شهر خود مراجعه نمایید.

 

علائم بیماری منییر - دکتر زهرا عباسی

 

دلایل ابتلا به بیماری منییر

علت اصلی این بیماری هنوز ناشناخته است اما با توجه به نوع علائمی که در فرد بروز می نماید می توان این بیماری را به خارج شدن بیش از حد مایع گوش داخلی نسبت داد. از سویی دیگر به دلیل اینکه هیچ علت خاصی برای این بیماری مشخص نشده است می توان ترکیبی از دلایل زیر را منشا اصلی این بیماری به حساب آورد. در ادامه این بخش از مقاله به عواملی که سبب تغییر در میزان مایع داخلی گوش و موجب ابتلا به بیماری منییر هستند ، خواهیم پرداخت:

  • عفونت های ویروسی در گوش
  • عوامل ژنتیکی و وراثتی
  • تغییرات هورمونی
  • بیماری های خودایمنی ( این بیماری ها به این دلیل اتفاق می افتند که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول های سالم انسان حمله می نماید )
  • دیابت
  • زهکشی ضعیف یا انسداد و ساختاری غیر عادی در یک یا هر دو گوش
  • واکنش های غیر طبیعی بدن در حفظ ایمنی
  • تخلیه غیر عادی مایع درون گوش که به دلیل انسداد و ناهنجاری های اناتومیک در بدن اتفاق می افتند.

عوارض بیماری منییر شامل چه مواردی می شوند؟

سرگیجه های نامنظمی که در فرد به ان مبتلا می شود و ممکن است در دراز مدت به افت یا از دست دادن شنوایی بیانجامد ، از عوارضی هستند که در صورت عدم تشخیص به موقع و درمان کافی فرد تجربه می نماید. افراد مبتلا به منییر به خستگی دائمی و استرس ناشی از علائم دچار می شوند و همین مساله موجب مشکلات متعدد در سبک زندگی فرد می گردد. طبیعی است با وجود سرگیجه های دائمی تعادل در فرد به هم بخورد و موجب سقوط و اسیب های شدید تر شود. عوارض دیگر این بیماری همراه با شدت گرفتن سرگیجه ها عبارتند از :

  1. اضطراب
  2. عرق سرد و نبض شدید
  3. تاری دید
  4. تهوع

نحوه تشخیص بیماری منییر در تهران

جهت تشخیص این بیماری نیاز است به متخصص گوش و حلق و بینی یا اتولوژی مراجعه نمایید. در جلسه معاینه دکتر با پرسش درباره سوابق بیماری شما و معاینه فیزیکی از ناحیه گوش ، به تشخیص ابتلای شما به این بیماری خواهد رسید و سپس با آزمایشاتی که در زیر به شرح ان ها پرداخته ایم ، تشخیص نهایی و درمان آغاز می گردد.

  • تست شنوایی

با کمک گرفتن از این تست ، میزان شناسایی صداها در گام های مختلف در فرد امتحان می شود. نتایج بدست امده گویای میزان شنوایی فرد است زیرا در افراد مبتلا به بیماری منییر شنیدن صداها با فرکانس های پایین امکان پذیر نیست.

  • تست تعادل

به دلیل سرگیجه های مداوم و پیش رونده در منییر ، عدم تعادل در فرد دور از ذهن نیست. به همین دلیل ازمایشاتی نظیر موارد زیر برای میزان تعادل  فرد تجویز می شود:

  • تست ویدئونیستاموگرافی
  • تست صندلیس چرخان
  • تست پتانسیل های برانگیخته دهلیزی VEMP
  • تست پوسچروگرافی
  • ایمپالس تصویری سرVHIT
  • الکتروکوکولئوگرافی ECoG

در نهایت در کنار آزمایش های ذکر شده در بالا جهت تشخیص بیماری منییر ، بررسی های دیگری نیز از بیمار به عمل می آید. این آزمایشات عبارتند از:

  1. ام آر آی
  2. آزمایش خون

این آزمایشات می تواند نشان دهنده تومور مغزی یا ام اس در فرد باشد و در صورت ابتلای او به این بیماری ها ، منییر از لیست احتمالات کاملا حذف می گردد.

آیا بیماری منییر  قابل درمان است ؟

یکی از سوالات بیماران مبتلا به فشار داخلی گوش این است که آیا این مشکل به طور کامل برطرف می شود یا قرار است برای سالیان سال همراه آن ها باشد؟ در پاسخ به این سوال بسیار مهم باید بگویم که این بیماری ممکن است برای چند ماه یا حتی چندین سال بهبود پیدا کند ، اما معمولا دوباره عود می کند. منیر یک بیماری مزمن است که هرگز از بین نمی رود ، تنها برای بازه زمانی کوتاهی بهبود پیدا می کند.

درمان بیماری منییر در تهران

به گفته بهترین متخصص گوش و حلق و بینی در تهران ، متاسفانه تاکنون درمانی قطعی برای این بیماری وجود ندارد و فقط با کمک دارو می توان از پیشرفت بیماری جلوگیری نمود. پزشک جهت کاهش سرگیجه و تهوع ناشی ان ، دارو تجویز می نماید. از سویی دیگر داروهایی جهت کاهش تولید مایع درون گوش که منجر عدم تعادل می شوند نیز وجود دارد. این داروها عبارتند از :

  • دیورتیک مثل تریامترن اچ
  • وازودیلاتور مثل بتاهیستین

از دیگر درمان ها در راستای کاهش علائم آزارهنده بیماری منییر تزریق درون گوش است که برای جلوگیری از حملات سرگیجه کمک کننده هستند. البته باید در نظر داشت استفاده از این داروها موجب کاهش یافتن شنوایی فرد می شوند. در موارد مقاوم به درمان دارویی و موارد ناتوان کننده که موجب تضعیف شنوایی می شوند ، نیاز به جراحی نیز احساس می شود.

 

بیماری منییر - دکتر زهرا عباسی

 

درمان های غیر تهاجمی بیماری منییر

درمان های غیر تهاجمی برای کمک به مبتلایان منییر وجود دارد که در زیر آورده شده اند:

  • توانبخشی

در صورتی که بین سرگیجه ها همچنان دچار مشکلات تعادلی هستید احتمالا پزشک دستور توانبخشی خواهد داد.

  • سمعک

استفاده از سمعک می تواند به در بهبود شنوایی در مبتلایان به بیماری منییر نقش مهمی داشته باشد.

  • فشار درمانی

با وارد نمودن فشار به گوش میانی ، حجم مایعات تجمع یافته را کاهش می دهند. این تکنیک می تواند عوارضی همچون وزوز و احساس فشار در گوش را تا حد زیادی کنترل کند.

درمان سرگیجه ناشی از منییر گوش

از آن جایی که علامت و شاخصه اصلی بیماری منییر ، سرگیجه است متخصص گوش و حلق و بینی با تجویز دارو به کاهش این علامت کمک می نماید در زیر روش های درمان های سرگیجه پرداخته ایم:

داروهای مرتبط با بیماری های حرکتی 

مکلیزین و دیازپام می توانند در کاهش سرگیجه موثر باشند.

داروهای تهوع

پرومتازین در کنترل تهوع ناشی از سرگیجه اثر بخش شناخته شده است.

⚠نکته : هرگز داروهای ذکر شده را خودسرانه مصرف نکنید زیرا نه تنها به بهبود شرایط جسمی شما کمکی نمی کنند ، بلکه می توانند عارضه های دیگری را برایتان در پی داشته باشند.

پیشگیری از بیماری منییر

هر چند که اکثر متخصصین بر این باور هستند که راه کار قطعی برای پیشگیری از بروز بیماری منییر وجود ندارد اما به طور کلی داشتن سبک زندگی سالم و رعایت برخی موارد ، می تواند احتمال ایجاد این عارضه را پایین بیاورد.
برخی از موارد موثر در پیشگیری از منییر عبارت است از :

1. مدیریت رژیم غذایی موثر در کنترل منییر
کاهش مصرف نمک می‌تواند به کاهش فشار مایعات در گوش داخلی کمک کند و از بروز حملات منییر جلوگیری کند. همچنین ، پرهیز از مصرف کافئین ، الکل و غذاهای پرچرب نیز ممکن است مفید باشد.

2. مدیریت استرس عاملی بر پیشگیری از منییر
استرس و اضطراب می‌توانند باعث تشدید علائم منییر شوند. تمرینات آرام‌سازی مانند یوگا ، مدیتیشن و تکنیک‌های تنفس عمیق می‌توانند به کاهش استرس و در نتیجه کاهش حملات منییر کمک کنند.

3. حفظ هیدراسیون 
نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز و اجتناب از مصرف مایعات محرک مانند نوشیدنی‌های کافئین‌دار و الکلی می‌تواند به تعادل مایعات بدن کمک کند.

4. پرهیز از محرک‌های حسی برای جلوگیری از بروز منییر
صداهای بلند ، نورهای شدید و تغییرات ناگهانی در محیط می‌توانند باعث بروز علائم منییر شوند. اجتناب از این محرک‌ها و استفاده از ابزارهای محافظتی مانند گوش‌گیر می‌تواند مفید باشد.

5. کنترل آلرژی‌ها
آلرژی‌ها می‌توانند علائم منییر را تشدید کنند. شناسایی و پرهیز از عوامل آلرژی‌زا ، مصرف داروهای ضد آلرژی با مشورت پزشک و حفظ محیطی تمیز و عاری از عوامل محرک می‌تواند در کاهش علائم موثر باشد.

6. مصرف دارو
پزشک ممکن است داروهایی مانند دیورتیک‌ها (ادرارآور‌ها) تجویز کند تا به کنترل فشار مایعات در گوش داخلی کمک کند. همچنین ، در موارد شدیدتر، داروهای ضد اضطراب یا ضد تهوع ممکن است تجویز شوند.

با انجام این اقدامات ، می‌توان باعث کاهش شدت و تعداد حملات منییر شد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.

آیا منییر وخیم تر می شود؟

متاسفانه پاسخ این سوال مثبت است. بیماری منییر به مرور زمان پیشرفت می کند و سرگیجه ها ، افت شنوایی و سایر عوارض در بیمار رفته رفته بیشتر خواهد شد. البته این مراحل به صورت ناگهانی ظهور نمی کند و ابتدا افت شنوایی خفیفی در گوش فرد بروز می نماید و سپس این کم شنوایی شدت گرفته و ممکن است به ناشنوایی در یک و یا هر دو گوش که به بیماری مبتلا شده ، بیانجامد.

رژیم غذایی در مبتلایان به منییر

مصرف غذاهای حاوی نمک زیاد می توانند منجر به بر هم خوردن تعادل در گوش میانی شده و عوارض و نشانه های بیماری منییر را تا حد زیادی افزایش دهند. بنابراین افراد مبتلا باید در سبک و برنامه غذایی خود تغییراتی را در راستای کاهش این علائم بگنجانند و از مصرف غذاهای کنسرو و فرآوری شده اجتناب نموده و به جای مصرف این گونه مواد غذایی ، به مصرف سبیزیجات و میوه های تازه روی بیاورند زیرا رژیم غذایی نامناسب یکی از علل کم شنوایی نیز به حساب می آید.

نقش سبک زندگی در کاهش علائم منییر

ضروری است پس از تشخیص بیماری منییر از سوی متخصص گوش و حلق و بینی ، افراد علاوه بر رژیم غذایی در سبک زندگی خود نیز تغییراتی به وجود اورند تا در هنگام حملات منییری ، از خود محافظت بیشتری در مقابل سرگیجه ها داشته باشند.  در این گونه مواقع ، فعالیت هایی که نیازمند دقت و ظرافت هستند را کنار بگذارید و استراحت کنید. با کمک روش هایی مانند مدیتیشن و تراپی نیز می توانید استرس و اضطراب خود را کاهش داده و به کنترل منییر کمک نمایید.

سرگیجه های ناشی از بیماری منییر چه خصوصیاتی دارد؟

بسیاری از بیماران با احساس سرگیجه سریعا به نگران می شوند و تصور می کنند که به بیماری منیر دچار شده اند. در حالی که هر نوع سرگیجه را نمی توان علامتی از وجود این مشکل دانست. سرگیجه در بیماران مبتلا به منییر به صورت حمله ای رخ می دهد. در این بیماران حمله های سرگیجه به طور معمول با سرگیجه های بسیار شدید همراه است. شدت حملات در بیماری منیر به قدی زیاد است که احتمال دارد با سایر علائم همچون ضعف و ناتوانی در انجام کار های روزمره ، افت فشار خون ، علائم گوارشی مانند تهوع و استفراغ همراه باشد.
این حملات به لحاظ مدت زمان بسیار گوناگون هستند. حملات سرگیجه بیماری منییر ممکن است بین چند دقیقه یا حتی چند ساعت طول بکشد. گاها این حملات سرگیجه ای به صورت خود به خود بدون نیاز به مصرف دارو یا انجام سایر روش های درمان بهبود پیدا می کنند و در برخی از موارد برای بهبودی آن نیاز است تا حتما از دارو ها و روش های درمانی خاصی استفاده کرد. در صورتی که علائم نامبرده شده را همراه با سرگیجه های پی در پی خود داشتید بهتر است به یک متخصص گوش و حلق و بینی مجرب و متبحر در شهر خود مراجعه کنید.

 

این مطلب رو برای دوستانتان به اشتراک بگذارید!

مطالب مرتبط

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

اینستاگرام دکتر زهرا عباسی